Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Започва подаването на проектни предложения по Националния иновационен фонд

Повече иновации означава и по-голям растеж за българската икономика, отбеляза заместник-министър Александър Манолев.

От днес започва подаването на проектни предложения по Деветата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд. Компаниите и научните организации могат да кандидатстват с иновативни проекти с бюджет до 500 хил. лева. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на среща с бизнеса и научните среди в Благоевград.

"Проведохме информационна кампания в редица български градове, но беше важно тя да обхване и Благоевград - един от учебните центрове на България", подчерта Манолев. По думите му регионалната икономика показва все по-добри резултати, което е доказателство, че компаниите са активни и търсят възможности да генерират по-голям растеж. По данни на НСИ произведеният брутен вътрешен продукт за област Благоевград през 2016 г. отбелязва ръст от 4.2% и достига 2.5 млрд. лева. "Все още не разполагаме с обработените данни за 2017 г., но очакванията са ни за запазване на тренда на увеличение", допълни икономическият заместник-министър и акцентира, че това е една от малкото области в страната, в които размерът на чуждестранните преки инвестиции не отбеляза спад в годините на кризата и достигат близо 1 млрд. лева.

По настоящата сесия наличният финансов ресурс е 5 млн. лева. "Основен приоритет за нашия екип бе да направим пълен преглед на методологията, по която са се провеждали предишните сесии и да направим всичко по силите си да ги подобрим", каза още Александър Манолев. Той се ангажира и да продължи процеса по тяхното подобряване в бъдещи сесии и изрази надеждата, че резултатите, които се постигнат по настоящата ще са силен аргумент за увеличаване на бюджета на Националния иновационен фонд. "Защото повече иновации означава и по-голям растеж за българската икономика", акцентира заместник-министър Манолев.

"“Агенцията за малки и средни предприятия няма да спре да анализира и оптимизира правилата по работата на НИФ, въпреки множеството подобрения в Девета сесия на фонда", подчерта изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Габриела Козарева по време на събитието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във