Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Заместник-шефката на ВАС подаде оставка

Нов зашеметяващ скандал за приказно богати и обвързани с частни интереси магистрати набра сила в края на седмицата. В петък (11 ноември), три дни след като върна на поста наказаният за съпричастност с имотните далавери в Приморско шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, заместник-председателката на Върховния административен съд(ВАС)Галина Солакова подаде оставка. Тя председателстваше петчленния съдебен състав, който единодушно отхвърли решението на Висшия съдебен съвет(ВСС) да отстрани Пенгезов от началническия пост в най-големия апелативен съд в страната.


В интернет страницата на ВАС излезе съобщение, че Солакова е подала оставката си след съгласуване с председателя на съда Георги Колев. Решението било продиктувано от предстоящите структурни промени в съда и екипния принцип на управление, заложен в изменението на Закона за съдебната власт. Краткото съобщение завършва с уточнение, че подаването на молбата няма връзка с публикуваните спекулации в средствата за масова информация.


В последните дни Пенгезов и Солакова станаха обект на печатни и телевизионни публикации с шокиращи измерения, които никой от тях досега не е опровергал. Според тези информации Пенгезов е раздал 700 000 евро подкупи, за да мотивира колегите си във ВАС да го възстановят на шефското място в Софийския апелативен съд. Данъчните пък проверявали за злоупотреби кръг от физически лица и фирми, свързани по един или друг начин с него. Техните имена лъснали в проверките на НАП след акция Хеликоптер. В разгара на скандала с имотите, които магистрати и техни роднини придобиха в Приморско като крайно нуждаещи се, бе съобщено, че Пенгезов и жена му са придобили апартамент от 100 квадрата в София и вила от 156 квадрата в Банкя. Пенгезов сменял всяка година и колата си с нова.


От данъчната декларация на Галина Солакова също излязоха приказни данни. Съдийката и мъжът й, адвокат Румен Солаков , са описали стотици хиляди левове спестявания и хонорари, два нови автомобила Мерцедес. Името на Румен Солаков преди няколко години беше замесено в скандал с подкуп при регистрацията на новото ръководство на Главното мюфтийство. Бившият главен мюфтия Недим Генджев заяви публично и сезира прокуратурата, че тогавашният председател на Софийския градски съд Светлин Михайлов е получил 300 000 лв., за да подмени устава на мюсюлманите и така да бъде регистрирано новото ръководство. Според сигнала посредник в корупционната афера бил Румен Солаков. По случая беше образувана проверка, но после прокуратурата я прекрати заради липса на доказателства.


Баща на адвоката, според различни източници, е бившият комунистически вътрешен министър и председател на Комитета за Държавна сигурност генерал Ангел Солаков, а фамилията изобилства от кадри на тогавашния режим. Техен роднина бил и Иван Велинов, председател на Върховния съд преди промените, а сестрата на Солакова е била заместник-председател на Софийския апелативен съд. Преди две години Галина Солакова беше избрана за заместник-председател на ВАС, като спечели повече гласове във ВСС срещу един от замесените в скандала Приморско Андрей Икономов. А преди година името й се спрягаше и за председателския пост, но след края на мандата на Константин Пенчев той беше отреден в този съд за Георги Колев.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във