Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Забраната на пластмаси в Индия удари "Макдоналдс" и "Старбъкс"

Световните вериги "Макдоналдс" и "Старбъкс" и още дузина компании са били глобени от индийските власти заради използването на пластмасови изделия за еднократна употреба, съобщава CNN.

Забраната за пластмасови изделия за еднократна употреба, включително пазарски чанти, кутии за храна и прибори за хранене, бе обявена в края на март, но влезе в сила в събота.

Мерките на индийските власти са част от по-широка стратегия, която има за цел да премахне от употреба пластмасите до 2022 година. Индия се присъедини към глобалната кампания срещу пластмасовите изделия, след като редица проучвания установиха, че до 2050-а в океаните ще има повече боклук, отколкото риба. 

25 от 29-те щата в Индия имат пълни или частични забрани за пластмаси за еднократна употреба, но често не се прилагат стриктно. Изключение прави щатът Махаращра, където компаниите са задължени да променят практиките си. 

Hardcastle Restaurants, франчайзът, който управлява Макдоналдс (MCD) в Махаращра, заяви, че е започнал да използва дървени прибори, хартиени чаши и сламки от царевично нишесте.

Но веригата все пак е била глобена, защото все още не е намерила подобни алтернативи за пластмасовите капачки за напитки, уточни говорител на "Макдоналдс Индия".

"Макдоналдс" настоява също да бъде направено изключение от забраната, когато се правят доставки на храна и напитки по домовете. 

Глоби за нарушаване на забраната са малки за глобалните компании. Те започват от 5000 рупии (73 долара) за първо нарушение и се увеличават до 25 000 рупии (367 долара) за последващи нарушения. Системните нарушения обаче могат да доведат до затвор, уточнява CNN. 

По-сериозни са предизвикателствата пред производителите на пластмасови изделия - особено пред малкия и среден бизнес. 

Асоциацията на производителите на пластмасови торбички в Индия изчислява, че пластмасовата индустрия в Индия може да загуби над 2.2 млрд. долара и 300 000 работни места в резултат на забраната, съобщиха местните медии.

Асоциацията на производителите на пластмаси в Индия заяви, че забраната в сегашната й форма е неясна и толкова широко разпространена, че може да навреди на икономиката.

Засега властите в Махаращра правят изключение от правилото само за пластмасови контейнери, използвани за опаковане на лекарства, мляко и твърди отпадъци, както и пластмасови изделия за износ.

Властите в Мумбай, финансовия център на Индия и столицата на щата Махаращра, събраха глоби в размер на 400 000 рупии (5900 долара) от повече от 80 предприятия.

Кампанията на Индия за намаляване на употребата на пластмаси следва подобни ходове в Европейския съюз и Обединеното кралство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във