Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Възобновяват полетите София-Киев

До месец редовната въздушна линия между София и Киев ще бъде възобновена. За това се разбраха заместник-министъра на транспорта Антон Гинев и министъра на инфраструктурата на Украйна Андрей Пивоварский, който е на посещение  у нас. По време на срещата бе обсъден и въпросът за ефективността на функционирането на фериботната връзка Варна – Иличовск.

"Украинската авиокомпания Wind Rose ще започне изпълнението на редовни полети от Киев до летище София", заяви министър Андрей Пивоварский. В тази връзка българският заместник-министър Гинев допълни, че летище София има готовност за оказване на съдействие при развитието на линията. 

Що се отнася до фериботната връзка, от българска страна бяха изтъкнати няколко проблемни области. Едната е непризнаването от страна на украинските пристанищни власти на свидетелствата, които са издадени от българските компетентни власти. По-конкретно се отнася за фериботите "Героите на Одеса" и "Героите на Севастопол", чиито свидетелства претендираме, че са в съответствие с Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море.

"Изискването на борда на ферибота да пътуват не повече от 12 души (екипаж на кораба), затруднява превоза на тежкотоварни автомобили по линията, които пътуват обичайно с по двама шофьори", изтъкват още от българското транспортно ведомство.

На свой ред от украинска страна декларираха готовност още следващата седмица да направят нужните уточнения относно броя на придружаващия експлоатационен персонал. Те ще окажат съдействие, така че да не се затруднява превоза на камиони.

"Българската страна има готовност за провеждането на среща на експерти за обсъждане на проекта на нова междуправителствена спогодба за организиране на пряка железопътна фериботна линия между Украйна и България", каза в заключение Гинев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във