Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Вторият лифт на Банско отново на... кота нула

Вторият лифт на Банско отново се приземи на кота нула. След неуспешния опит на вицепремиера Валери Симеонов преди седмица да прокара решение на Министерския съвет, с което да бъде дадено съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на Договора за предоставяне на концесия върху защитената територия (част от Национален парк "Пирин"), за изграждане и експлоатация на "Ски-зона Банско", решението на този проблем отново се отлага. С присъщия си нюх за предстоящи опасности и неприятности премиерът Бойко Борисов отложи решението - уж за заседанието през тази седмица.  

Последваха няколкодневни опити обществеността да бъде убедена, че това е "правилният" подход. Но междувременно "рекетьорите" , както военният министър Красимир Каракачанов нарече природозащитниците, които са твърдо против това решение, отново заплашиха с протести и с блокади, ако това се случи.

Въпреки че спешено беше организирана кръгла маса, на която експерти и граждански организации трябваше да изчистят проблемите около този казус, обсъжданията протекоха доста протоколно. Причината беше, че основните противници на проекта - Коалицията "За да остане природа в България", така и не се появиха. Обяснението, което  екозащитниците  дадоха за отсъствието си, бе, че все още не са получили отговори на поставените от тях въпроси  още в края на ноември, при предишната си среща с министър  Димов и с вицепремиера Симеонов.

Идеята на предложеното решение беше да се направят корекции в стария план за управление на Пирин, чрез които да се даде зелена светлина за изграждане на втори кабинков лифт в Банско. Освен това правителството трябваше да одобри и промяна в концесионния договор на компанията "Юлен" и да и даде възможност да се разшири инфраструктурата в ски зоната (разбирай почти двойно увеличение). Тези гледни точки обаче не срещнаха подкрепата на зелените.

В разпространена от тях позиция те твърдят, че целта на "бързането за прокарване на промяната е да се избегне прилагането на новия Закон за концесиите", който влиза в сила от началото на януари догодина.

"Тъй като размерът на концесията надхвърля сумата от 5 млн. евро оборот за срока й, според новия закон за промяната трябва бъде уведомена Европейската комисия. Нещо повече - ще се наложи да се доказва пред комисията, че сегашният концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличаване на площта на новото строителство", казват еколозите.

Те обвиниха  радетелите на разширяването на ски зоната в това, че  предложените нови допълнителни площи навлизат в части от планината, които са под закрилата на ЮНЕСКО, в зоната за ограничаване на човешкото въздействие на парк "Пирин", както и на директивата на ЕС за възлагане на договори на концесия.  От коалицията  твърдят, че с готвените промени под защита ще попаднат и незаконно изградени обекти, а освен това държавата пък ще предостави на концесионера обекти, които не са нейна собственост, като например общинския път до хижа "Вихрен", бази на ВМРО, вододайната зона на града и други.

Тези опасения  категорично бяха отхвърлени от екоминистъра, който не престана да обяснява, че в зоната няма да бъде разрешавано никакво друго строителство освен необходимото за разширяване на спортното съоръжение.

Бившите министри на екологията Евдокия Манева и Нона Караджова също участваха в обсъждането. Те, заедно с представителите на Националния борд по туризъм, с местни неправителствени организации  и доста експерти също изразиха мнение, че предложенията за втория кабинков лифт трябва да бъдат приети.

Министърът  обясни, че е крайно време  да бъде  решен проблемът с опашките пред съществуващия лифт в Банско. В подкрепа на становището си той каза, че "извозването на туристи с коли" уврежда повече природата, отколкото електрическият транспорт, какъвто е лифтът. Неговото мнение споделя и министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя също подкрепи предложенията за промяна на плана за управление и на концесионния договор. Ангелкова, която преди седмица се оказа неподготвена по темата засягат ли, или не промените защитените от ЮНЕСКО територии, също вече се е убедила, че не се налагало да се иска становището на международната организация.

Подкрепата си за проекта даде и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Според него дори трябва да бъде разрешено и разширяване на ски зоната в курорта, като проектът не бива да се ограничава  само до нов лифт, но и да се предвиди направата на нови писти.

Въпреки тази масираната подкрепа на това решение  ден преди заседанието на кабинета внесеният проект за решение беше оттеглен от министър Димов.

Очевидно "рекетьорите" отново са сплашили "началника", на който в момента далеч не му е до това да се разправя със "зелени човечета".

Димов посочи, че ще внесе проекта за концесионен договор за ски зоната заедно с плана за управлението на Национален парк "Пирин". В момента той е подложен на обществено обсъждане, а то трябва да приключи до 22 декември.

 Въпреки това екоминистърът подчерта, че се търси обединение около мнението, че натрупаният с годините проблем за изграждането на втори лифт на ски зона Банско трябва да бъде решен. Според него той има два аспекта - екологичен и икономически, и баланс между тях трябва да бъде открит. Димов отбеляза, че вторият лифт в Банско не може да се изгради, без да има промяна в плана за управление на Национален парк "Пирин".

 Другият въпрос, който също не търпи отлагане, е да се приведе в съответствие със законодателството концесионният договор за ски зона Банско. Това е първият договор от този тип, подписан през далечната 2001-а. В него  има в него има много несъвършенства, които трябва да бъдат преценени, каза министърът. И  допълни, че не желае да взема решение на инат.

Димов обясни, че между двата документа юридически няма нищо общо. Процедурата по тяхното обсъждане е започнала по едно и също време, но за плана за управление на парка е имало нужда от 30-дневен достъп до обществено обсъждане по закон и се е получило различие в срока, в който решенията да бъдат внесени в Министерския съвет.  След цялата словесна еквилибристика през тези дни единственото ясно е, че  решението за втория лифт на Банско и разширяването на ски зоната отново се отлага.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във