Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВСЯКА ВТОРА ЯБЪЛКА, ИЗЯДЕНА У НАС, Е ЧУЖДОЗЕМНА

Селскостопанска България не може да осигури за вътрешния си пазар достатъчно плодове и затова вносът им през последните три години непрекъснато нараства, показват данните от митниците и статистиката. През 2002 г. в Информационно обслужване АД е регистриран внос на 135 117 тона пресни плодове. За 2000 г. страната ни е внесла 115 635 тона, а за 2001 г. - 125 978 тона. Най-голямо е увеличението при вноса на черупкови плодове и ягодоплодни култури - два пъти, и на дини и пъпеши е със 77% повече. Намалял е само вносът на цитруси и киви, тъй като е намаляло потреблението им. От друга страна, в стойностно изражение през 2002 г. най-много средства са вложени за вноса на цитруси - повече от 8 млн. щ. долара, банани - 6.8 млн. долара, и плодове от овощни растения - 6.1 млн. долара. Техният внос се е увеличил през миналата година с 12% и е достигнал 42 хил. тона. Най-много българинът е консумирал вносни ябълки - близо 35 хил. тона, следват прасковите - над 5 хил. тона, и крушите - 770 тона. Средствата, вложени за внос на такива плодове, са нараснали през 2002 г. с 61% спрямо 2001 година. Причината, според експерти от отдел Маркетинг на Министерството на земеделието и горите, е, че добивите от плодните насаждения у нас намаляват, а се влошава и качеството им.Сега българинът яде основно ябълки от Гърция, Македония и Полша и средната им импортна цена е 123 щ. долара на тон. Основно се консумират праскови от Гърция при средна цена от 239 долара и круши от Турция на средна цена от 192 долара за тон. Цените са сравнително ниски, тъй като не се декларира цялото внесено количество от тези плодове, твърдят търговци. Ако продаваме само декларирана стока, казват те, тя ще е поне два пъти по-скъпа. Износът ни не може да се похвали с такива обеми. През 2002 г. страната е изнесла едва 7.6 хил. тона плодове. Между тях най-много са дините и пъпешите - малко над 3 хил. тона, и черупковите плодове - 2 хил. тона. В стойностно изражение износът ни е намалял с 13% спрямо 2001 година.Ябълки за консумация и преработка у нас тази година се изкупуват на цена от 175 лв. за тон, крушите вървят по 165 лв. за тон, а прасковите - по 519 лв. за тон. В същото време общото годишно производство на български ябълки постоянно намалява и през последните няколко години е около 41 хил. тона. Така при обща консумация от около 80 хил. тона годишно всяка втора ябълка, купена у нас, идва от внос. А само допреди двайсетина години ние изнасяхме български ябълки не само в страните от Източна и Централна Европа, но и на пазарите в Западна Европа. По подобен начин стоят нещата с добивите и продажбите на праскови, круши и други плодове.Твърди се, че селското стопанство, заедно с туризма е приоритет на страната и основен източник на приходи след приемането ни в Европейския съюз. Но на фона на цитираните данни възниква естественият въпрос - след 2007 г. ние ще изнасяме или ще внасяме плодове? Защото всяка година се харчат по над 6 млн. долара за вноса им и тенденцията е тази сума да нараства поради увеличаване на потреблението и наред с това заради ограничаването на българското производство. Ако се отделят поне 50% от тази сума за целево кредитиране на наши производители, когато създават овощни градини, до няколко години със сигурност нещата ще се променят значително. Вярно, овощарството не е отрасъл с национално значение като зърното или тютюна. Но днешното му състояние е такова, че ако не се предприеме нещо сега, до десет години страната ще внася 90% от нужните ни плодове.Средна цена на вносни плодове в щатски долари за тон франко българска границаВид 2000 г. 2001 г. 2002 г.Ябълки 96 92 123Круши 121 157 192Праскови 108 160 239Кайсии 148 141 310Сливи 204 140 235Източник: Информационно обслужване АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във