Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Всеки втори земеделец крие данъци

Част от земеделските производители не само не са платили данъци за извършена дейност и осигуровки, но не са декларирали дори получените субсидии от европейските фондове. Това установиха проверяващите от Националната агенция за приходите (НАП) след прегледа на данните от Държавния фонд "Земеделие" за изплатените суми през 2016 и 2017 година. Акцията е част от усилията за изчистване на сивия сектор в земеделието и за подобряване на данъчната дисциплина на фермерите, уточняват от приходната агенция.

Става ясно, че 50 000 фермери са получили субсидии за общо 120 млн. лв. през миналата година, но не са подали данъчни декларации. Значителен брой земеделци пък са посочили по-малък доход от получения. По данни от Министерството на земеделието през стопанската 2016/2017 г. са били регистрирани 96 476 земеделски стопани у нас. Съпоставката на данните на НАП и ДФ "Земеделие" е засякла най-много отклонения във фермерски стопанства в Кърджали, Хасково и Благоевград.

От приходната агенция подхождат с разбиране към случилото се. Според данъчните служители проблемът с недекларираните  доходи на земеделски производители  е по-скоро от незнание и затова най-напред ще бъде направен опит за събиране на дължимото доброволно.

Следващата седмицата НАП започва информационна кампания сред всички нарушители. По закон те имат право на коригираща декларация до 1 октомври тази година. Освен с имейли, те ще бъдат уведомени и по телефона. Ще бъдат изпращани уведомления и до фермерите, които не са подали данъчни декларации. Ще се организират още и срещи с кметовете на общините с най-много нарушители.

По закон при плащането на земеделски субсидии не се удържа служебно дължимия данък, а той се внася впоследствие от фермера. В тази връзка се обмисляли промени в нормативната уредба, с които да се избегне това несъответствие.                 

Facebook logo
Бъдете с нас и във