Банкеръ Weekly

Състезание със скорост 4G

Връзка от ново поколение


Все повече хора преминават от традиционните мобилни услуги като гласова телефония и SMS към интернет базирани приложения, показва изследване на GSMA Intelligence. Именно мобилната връзка се оформя като основен метод за влизане в онлайн пространството. Прогнозите са, че през 2020 г. ще има 3.8 милиарда мобилни интернет абонати - или половината от населението в света.

Броят на използващите 3G или 4G технологии за достъп до интернет надмина броя на онези с 2G връзката още през 2012-а. А до пет години 3G/4G мрежите се очаква да се ползват от близо 80 на сто от мобилните абонати. Въпреки това повече от 800 милиона души ще продължат да разчитат на по-старата технология за достъп до интернет съдържание - значително количество потребители, което доставчиците на услуги трябва да продължи да обслужват.


 

 

Знаете ли какво искат хората от мобилните си телефони? Всичко! И то може да бъде тяхно само чрез по-бърза мобилна връзка. Телекомуникационните оператори у нас вече са готови да предоставят в пъти по-бърз достъп до интернет (т.нар. 4G), но има един проблем - Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

В момента пет оператора са лицензирани да предоставят мобилни услуги в България - "Виваком", "Мобилтел", "Теленор", "Булсатком" и "Макс Телеком". Пазарът отдавна е пренаситен, Брюксел непрекъснато натиска надолу тарифите за разговорите (за разлика от всички други комунални услуги) и единствената възможност за увеличаване на приходите остава мобилният интернет. Но за да са в състояние телекомите да осигурят много бърза връзка на своите клиенти, при това със съответното качество, са необходими две неща.

Първото е техническа инфраструктура за четвърто поколение комуникации - 4G, която е наследник на 3G мрежата и е най-малко четири пъти по-бърза от нея. Тя поддържа максимален обмен на данни до 100 мегабита за секунда, което за клиентите означава по-високи скорости и интерактивни услуги от рода на онлайн игри, гледане на видеоклипове с висока резолюция, онлайн търговия, видеоконфренции и т.н. На практика технологията, която може да покрие тези изисквания, е приетият от телекомуникационните компании стандарт LTE (Long Term Evolution ). "Мобилтел", "Теленор" и "Виваком" разполагат с мрежи, които са готови за новите скорости. LTE услуги предлага и "Макс Телеком", съвместно с "Близу", а своя мрежа изгражда и "Булсатком".

Другото условие за заветното 4G е наличието на свободни честоти. Най-подходящи са три обхвата - в диапазоните 800 MHz, 1800 MHz и 2.5-2.6 GHz. Само че първият от години е "окупиран" от военните, които всячески се опъват и не искат да го освободят. Третият пък не е желан от самите оператори заради големите инвестиции, необходими за изграждането на подходяща мрежа. Най-атрактивен за граждански цели остава обхватът около 1800 MHz, но той се оказва крайно недостатъчен за всички. 

Кай какво държи от ефира...

Сега "Мобилтел", "Теленор" и "Макс Телеком" имат по две ленти от 10 MHz. "Булсатком" разполага с две ленти по 5 MHz. Още 2х8 MHz са дадени на една фирма - "4Джи ком", в която през друго дружество ("Ултра ком БГ") участва и бившият председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков. Тя обаче не е платила първоначалната еднократна такса от 30 млн. лв. и годишните вноски от 2011-а насам и дължи на КРС общо 34.87 млн. лева. Регулаторът се опита да й отнеме лентите, но след дела във Върховния административен съд "4Джи ком" успя да ги опази.

...за какво се бори...

В крайна сметка реално свободни в обхвата 1800 MHz днес са всичко на всичко 2x18.4 MHz. Още през юли 2014-а "Мобилтел" поиска от КРС да му предостави допълнително 2х5 MHz от тях, както и сегашният му честотен ресурс да бъде преместен така, че заедно с поискания допълнителен да се обедини в една обща честотна лента 2 х 15 MHz. Само че комисията не удовлетвори тази молба. От мобилния оператор обжалваха и казусът стига до Върховния административен съд. Магистратите прецениха, че към заявената начална дата искането на "Мобилтел" действително не е можело да се изпълни. Но след 1 април 2015-а 2х18.4 МHz вече са били свободни, като от тях 2х16.4 МHz са непрекъснати и е било възможно желанието на дружеството да се удовлетвори без пренареждането на лентите на другите оператори. "КРС се е ограничила с преценка на основателността на искането до изтичане на срока на последното издадено временно разрешение, като не е взела предвид направеното от "Мобилтел" уточнение в последното му писмо, че желае заявеният ресурс от 2х5 МHz да му бъде предоставен на първата възможна дата, на която е свободен", аргументираха се от ВАС. Така отказът по искането на "Мобилтел" бе отменен и сега казусът отново е в полето на КРС.

За свободните честоти в сектора 1800 МHz претендираше и "Виваком" - със заявление от 12 август 2014-а. Но, за разлика от "Мобилтел", получи т. нар. мълчалив отказ. В този случай също се стигна до дело пред Върховния административен съд, чието решение излезе на 2 юли. С него мълчаливият отказ бе отменен, а преписката върната на регулатора да се произнесе отново по нея.

Последен от големите се нареди на опашката за честотите "Теленор". В края на юни норвежката компания завърши мащабната модернизация на своята мрежа и също е готова да предостави LTE услуги.

...и какво му дават?

Междувременно се появи търг за радиочестотни обхвати. Но не в диапазона около 1800 MHz, който искат операторите, а в този от 2.5-2.6 GHz. Причината за тази абсурдна ситуация е чисто бюрократична. На европейско ниво честотният спектър 2.5-2.6 GHz отдавна е определен за граждански цели. У нас обаче той до неотдавна се използваше от НСО, поради което страната ни беше в нарушение на общностните правила. За да бъде спряно производството на Европейската комисия срещу България, в началото на 2015-а правителството отпусна 6 млн. лв. на НСО да смени комуникационните си системи с такива, които работят в друг обхват. Така от 1 септември лентите в 2.5-2.6 GHz  вече са свободни. Междувременно, още в началото на август, регулаторът направи допитване сред фирмите в сектора дали имат интерес към тези честоти. А малко по-късно бе обявено и намерението да се организира търг, макар телекомите категорично да отказват да развиват мрежите си в този сектор. Затова и не беше изненада информацията, че нито една компания не е подала документи за получаване на дял от радиочестотите. Сега върви нова процедура за разпределението на лентите, но едва ли тя ще е по-успешна от предишната.

Истината е, че при разпределянето на честотния спектър телекомите в България се въртят в омагьосан кръг - обхватите, които са им важни и необходими, са недостъпни за тях, а им се предлага ефир, който те не желаят заради необходимостта от скъпи инвестиции.

От цялото това разиграване най-ощетени, разбира се, са потребителите, които само могат да завиждат на западноевропейците за много по-качествените им и бързи услуги. 

 

 


Комисията за регулиране на съобщенията провежда обществени консултации за перспективите за ползване на радиочестотните обхвати 57-64 GHz и 64 - 66 GHz.  Съгласно Националния план за разпределение на спектъра те са определени за граждански нужди, като една част от тях е заделена и за националната сигурност. Тези ленти позволяват пренос на данни със скорост 1 гигабит за секунда и по-висока на разстояние до 1 км при осигурена пряка видимост. 

"Във връзка с навлизането на електронните съобщителни мрежи от 4-о поколение с ползването на тези ленти ще се осигурят нови възможности за предприятията, предоставящи електронни съобщителни услуги, за свръхшироколентов пренос, чрез жизнеспособна безжична алтернатива на съобщителни мрежи с оптично базирани решения", посочват от КРС. 


 

 

Как е по света?

Европа е континентът с най-голям брой 4G мрежи, като всеки трети оператор предлага бърз мобилен достъп до интернет. На следващото място са Азия и Тихоокеанският регион, Латинска Америка и Северна Америка с 47 мрежи. Азиатско-Тихоокеанският регион обаче е първенецът по отношение на броя 4G абонаменти (близо половината от всички), което се дължи основно на огромния им брой в Китай, Южна Корея и Япония. Северна Америка държи около една трета от всички 4G връзки, а на Стария континент се падат едва 14 на сто, тъй като устройствата на потребителите и абонаментните планове там все още не предполагат толкова огромно потребление на данни. В същото време в Южна Корея над две трети от всички мобилни връзки се осъществяват през 4G мрежи. Операторите в САЩ постигат ниво на 4G проникване от 50%, Япония - 45 на сто, а Австралия - 40 на сто.

Има и много големи различия в 4G мрежите на отделните оператори. Едни предлагат много висока скорост, но имат слабо покритие, други - обратно. Трети пък са в "златната" среда. Според анализ на OpenSignal мрежите в Южна Корея са с най-добро представяне в целия свят. Точно на другия полюс е Великобритания, където и покритието, и скоростта са на много ниско ниво. В Испания е регистрирана най-бързата мобилна интернет връзка, а операторът CricKet в САЩ предлага най-бавната 4G връзка.

 


акценти

страна с най-бързо 4G - Испания (18 Mbps)

страна с най-добро 4G покритие - Южна Корея (95%)

мрежа с най-бързо 4G - Vodafone ES (Испания) 25.5 Mbps

мрежа с най-добро 4G покритие - LG U+ (Южна Корея) 99% 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във