Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Връщат ранното пенсиониране на миньорите

Връщат ранното пенсиониране на миньорите. Днес депутатите приеха окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване. Те дават възможност за ранно пенсиониране на миньори от закрити подземни рудници и такива, чието закриване предстои.

От тази година в кодекса влезе поправка, която премахва възможността за ранно пенсиониране при закриване на рудник. Затова омбудсманът Мая Манолова изготви нови промени, които да върнат правата на миньорите. В парламента те бяха внесени от ГЕРБ и “Обединени патриоти”, а от БСП също се обявиха “за”.

Промените ще засегнат около 80 съкратени миньори от Бобов дол. Ще бъдат необходими около 16 хил. лева месечно, за да им бъдат изплатени пенсиите. За да се пенсионират, от тях се изисква да имат сбор от осигурителен стаж и възраст 90, от които 10 години първа категория, и навършена възраст 45 години и 4 месеца към 31 декември 2017г. От същата дата възрастта ще се увеличава от първия ден на всяка следваща година с по 2 месеца до достигане на 50-годишна възраст за мъжете и жените. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във