Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Време е малките населени места да провокират бизнеса

Малките населени места остават встрани от големите инвестиционни проекти. Време е и по-малки градове като Ямбол,  да провокират бизнеса да използва  свободните терени и квалифицираната работна ръка. Стремежът е да се обединят усилията между различните власти и различните администрации по начин, който да е равнозначен сигнал за инвеститорите. Това заяви Георги Славов, кмет на Община Ямбол, по време на пресконференция по повод първото издание на Международен икономически форум Ямбол, който ще се проведе на 20 и 21 юни.

"Целта ни е да преодолеем страховете на инвеститорите на всички нива. На форума ще покажем възможностите за бизнес на Ямбол и Югоизточна България. Крайният ефект ще бъде за хората в региона, които ще намерят работа. От това ще спечели и държавата, защото колкото и малка да е област Ямбол като население, тя предлага възможности за много разнолик бизнес. Например в земеделието,  в преработвателната промишленост, както и в тежката промишленост", коментира Славов.

Той обясни, че за трети мандат е кмет и за това време често  се е сблъсквал със случаи големи компании да не могат  да реализират инвестиции, защото не намират правилните хора и отношение. Най-важното, според него, е местната и централната власт да покажат правилното отношение на бизнеса и от това ще спечелят всички.

„След като магистрала „Тракия“ заработи на пълни обороти, Ямбол се пада на еднакво разстояние от Стара Загора, Бургас и Одрин и пак на еднакво разстояние от Истанбул, Букурещ и София. Всичко това, заедно и с добре изградените инфраструктури дава добри предпоставки, които искаме да покажем на бизнеса“, уточни Георги Славов.

Председателят на Сдружение „Български икономически форум”, Георги Табаков, заяви, че форумът в Ямбол ще насочи инвеститорите към печеливши места за бизнес. От страна на държавата са поканени премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, икономическият министър Божидар Лукарски, министърът на земеделието Десислава Танева. Ще присъстват и представителят на Световната банка за България Тони Томпсън, както и сериозна група от бизнесмени от Италия, Турция, Гърция и Румъния.

 „Много по-важни от самите панели са контактите, които ще се случват извън тях“, коментира Табаков.

Той посочи, че Ямбол е подходящо място за бизнес, не само заради магистрала "Тракия", а защото там минава газопровод, който може да захранва бъдещо производство. 

Той разказа, че подобни форуми са организирани в Пловдив и в Благоевград и са имали успех.

 Икономически форум Ямбол 2016 е насочен към български и чуждестранни производители и търговски фирми, амбицирани да развиват и разширяват своя бизнес, както и към браншови организации, търговски камари и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във