Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Вносът на твърди отпадъци в Китай е намалял с 56 процента

Вносът на твърди отпадъци в Китай е намалял с 56,3 процента през първата половина на 2018 година, след като страната наложи строги нови ограничения и започна инициатива срещу контрабандата, съобщи вчера агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

Общият внос на отпадъци и скрап е достигнал 9,98 млн. тона за шестмесечния период.

Китай започна да внася големи количества боклук за рециклиране преди 30 години, разрешавайки на корабите, доставящи стоки до Европа и САЩ, да натоварят отпадъци, преди да се върнат у дома. През 2015 г. общо са внесени 47 млн. тона боклук.

Китайските власти обаче се отдръпнаха от тази политика в опит да ограничат замърсяването и да се изкачат в световната снабдителна верига.

Правителството забрани вноса на 24 вида боклук от чужбина, включително пластмаса, и наложи строги ограничения за качеството на други материали за рециклиране, включително скрап.

Министерството на околната среда определи решението като "символична мярка" за създаване на зелен и чист Китай и допълни, че ще разшири забраната до още 16 вида метален скрап и химически отпадъци до края на годината.

Китайските митнически служби също поставиха борбата с незаконния внос на отпадъци като приоритет и вече арестуваха стотици за контрабанда на скрап. Множество местни рециклиращи компании прехвърлиха заводите си в Югоизточна Азия, за да заобиколят ограниченията, а забраните принудиха Европа и САЩ да преосмислят стратегиите си в областта на рециклирането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във