Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Властта за трети път вади АЕЦ "Белене" от нафталина

"Белене" се суши на пролетното слънце и чака стратегически инвеститори.
S 250 fc1a9f0a 1ee7 4a73 935b e2f175cd348b

Държавата официално реанимира "Белене", като намеренията сега са да се търси стратегически инвеститор. Поканата ще бъде публикува в официалния вестник на Европейския съюз и намеренията на страната са до една година да стане ясно има ли компании, желаещи да се включат в злополучния проект.

Българската страна ще участва в проектната компания, експлоатираща централата, с апортна вноска на активите. Това включва лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, лицензии и други необходими документи. Както "БАНКЕРЪ" неколкократно писа, в процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската държава. Чрез НЕК тя си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите.

Иначе се предвижда строителството да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и предоставяне на държавни гаранции.

Освен стратегически инвеститор ще се търсят и кандидати, готови да закупят миноритарни дялове, или пък желаещи дългосрочно да купуват електроенергия от бъдещата АЕЦ. На този етап се очаква в начинанието да се включи едрият български бизнес, както и някои балкански страни.

Както обясни енергийният министър Теменужка Петкова, до момента три компании официално са заявили предварителен интерес към "Белене" - Kитайската национална ядрена корпорация CNNC, корейската хидро- и атомна корпорация KHNP и френската "Арева". Сериозен интерес за участие имала и руската корпорация "Росатом", която е и доставчик на оборудването.

"Без участието на нашите партньори от руска страна - конструктора и производител на оборудването "Росатом", проектът няма как да бъде реализиран. Това трябва да е ясно и е ясно за всички. Затова едно от условията е конструкторът да бъде привлечен към проекта", оповести Петкова. Оферти ще се събират в срок от 90 дни и нейните очаквания са след година да стане ясно дали реално има шанс втора атомна да бъде построена, или оборудването край Дунава ще отиде за скрап.

Част от ядрените специалисти у нас определено разчитат на успех. Очакват ни дълги и сложни преговори, но е възможно първи блок на АЕЦ "Белене" да заработи до 2028-а, смята председателят на Българския атомен форум - "Булатом", Богомил Манчев. Неговото становище е, че централата ще възвърне инвестицията за 12-17 години, след което ще работи на печалба. Манчев прогнозира пред БНТ, че себестойността на мегаватчас енергия от нея при заявената цена ще е между 28 и 39 евро.

Според специалиста ще бъде твърде сложно съседните балкански държави да бъдат конституирани като инвеститори. По-скоро тяхната роля може да е off takers - да сключат дългосрочни договори за изкупуване на произведения ток.

На обратния полюс са други експерти. "Твърде малко вероятно е да се намерят инвеститори за АЕЦ "Белене" при условията, които правителството е поставило", заяви пред bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Той е убеден, че проектът няма начин да бъде печеливш при пазарни условия, когато започне да произвежда електроенергия и да я продава на пазара, и тогава въпросът ще е кой ще поеме загубата.

"Ако се появи инвеститор, той или разчита някой да му покрие загубата, или има други цели, които не са икономически", отбеляза Трайков. "Това е все едно през 90-а година да инвестирате във фиксиран телефон, когато започва интернетът и мобилната комуникация. Енергетиката се движи в съвсем друга посока и скоро притежанието на такава мощност като нова ядрена централа не просто ще е малко неизгодно, а и ще пречи”, е мнението на бившия министър. Според него, дори България да не участва с никакви пари в строителството на централата, ще има още около 1 млрд. евро разходи само за инфраструктурата, които не се очаква да ги плати инвеститорът. Ето защо каквато и цена да се вземе за сегашните активи, щяло да е по-добре, отколкото те да се влагат в губещо предприятие.

И докато експертите се обясняват, картата "Белене" е сложена на масата с предизборните обещания. Едни политици пак ще чертаят светло ядрено бъдеще на жителите на гр. Белене и на страната, други - като Зелените, категорично ще заклеймяват атомния проект в сеизмична зона.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във