Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Властта се "овъртоли" с казуса "Силистар"

Практиката на местните феодали да "промъкват" важни (но за тях) решения в сезона на летните отпуски не е от вчера. Подобен опит беше направен преди дни, когато общинският съвет на Царево одобри на извънредното си заседание (на 24 август) докладната записка, внесена от  кмета Георги Лапчев за изработване на подробен устройствен план на инвестиционните намерения на едноличното дружество с  ограничена отговорност "Ню Билдинг Естейтс".

В поканата за това извънредно заседание, която е публикувана на интернет сайта на общината, е записано дословно: "т. 24 (бел. ред - последна) "Докладна записка от инж. Георги Лапчев - кмет на Община Царево, относно: "Разрешение за изработване на проект на ПУП-ПЗ (план за застрояване) за ПИ №62459.59.5 по КК на с. Резово, м. "Силистар", община Царево, област Бургас“ (ДЗ № 727/17.08.2018 год.)."

Този текст сам по-себе си говори достатъчно. Любопитна е бързината, с която  кметът  реагира на прошението на частното дружество.

Става дума за намерението на инвеститора да изгради вилно селище на терен  от 22 дка в защитена  територия  в непосредствена близост до плажа "Силистар“. Както се знае,  той се  намира в Природен парк "Странджа" и е част от европейската екомрежа НАТУРА 2000.  Стана ясно, че това решение няма как да бъде  законно, тъй като проектът за строеж не разполага със становище на екоминистерството за съвместимост със защитената територия. Според специалисти инвестиционният проект  нарушава  и  наредба на регионалното министерство, която забранява да се одобряват подробни устройствени планове  на парче преди приемането на Общ устройствен план на общините. Какъвто е случаят в  община Царево.

Детайлите около историята и собствениците на този терен са

доста любопитни

Дълги години той се е водил земеделска земя, но със заповед РД-18-38 от 10 юли 2012-а  тогавашният изпълнителен директор на Агенцията по кадастъра Александър Лазаров обявява  тази територия за урбанизирана.

Най-ранният собственик на имота е фирмата "Силистар-Юг" на строителния предприемач Пламен Бенински. Нeясна е формулата, по която дружеството се е сдобило с терена, тъй като при вписването на сделката е отбелязано, че нотариалният акт на "Силистар-Юг"  е на основание "по параграф 12". Той  отговаря на разпоредба от преходни и заключителни разпоредби  на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, чрез които се урежда придобиването на права върху прилежащи земи на бившите ТКЗС-та.

През 2015-а имотът от 22 декара  вече има нов собственик - "Евробул България Холдинг". Компанията го купува за смехотворната сума от 5 хил. лева. И много скоро след това го ипотекира в СИБАНК. Очевидно усвоеният кредит не е бил обслужван и банката обявява терена на публична продан. В същото време върху него има и друг наложен запор - от Община Царево. По всяка вероятност  става дума за дългове от неплатени данъци.

Натоварен с толкова тежести имотът за пореден път сменя собственика си преди малко повече от месец. Фирма "Ню Билдинг Естейтс" придобива терена  на 30 юли от СИБАНК срещу 435 172 лв., или близо 10 евро на квадратен метър.

Историята става все по-интересна

Фирма  "Ню Билдинг Естейтс" внася предложение до община Царево с искане да превърне терена във вилно селище. За да може то да бъде реализирано, е необходимо да бъде изработен план за застрояване на вилни сгради с показатели 30% плътност, Кинт  0.5, височина до 5.5 м. или, казано просто, къщи на по два етажа.

Заявлението й е внесено на 5 юли тази година. В същия ден от 9:30 часа се събира разширен Общински експертен съвет с участието на представители на РИОСВ Бургас, РЗИ, РДГ-Бургас, ВИК и дори на Министерството на отбраната - ВМС. Всички гласуват единодушно и без възражения, това сочи протоколът от заседанието, проведено в деня на внасянето на предложението, съобщават колегите ни от "Биволъ".

Любопитна е не просто бързината, с която кметството реагира на прошението на дружеството, но и фактът, че към този момент "Ню Билдингс Естейтс" все още не е реален собственик  на имота. Фирмата има само сключен предварителен договор със СИБАНК (която се вля в ОББ). Самата сделка е изповядана пред нотариус едва  на 30 юли тази година. Това разминаване в датите от решението на експертния съвет до покупката едва ли е случайно. Просто новият собственик на терена е трябвало да бъде сигурен, че пречки пред реализацията на проекта му няма да има.

Интересен факт е, че като пълномощник на ОББ по сделката се явява застрахователният агент Крум Йорданов Биволарски. На 1 август (на следващия ден след продажбата на терена)  неговият баща Йордан Крумов Биволарски придобива право на строеж в сграда на "Ню Билдинг Пропърти" ЕООД в луксозния столичен квартал "Малинова долина". Той заплаща за апартамент от 60 кв. м едва 14 000 лв., твърдят колегите ни от "Биволъ".

Самата "Ню Билдинг Естейтс" е регистрирана през декември 2015-а  с  капитал от 500 лв. като дружество с ограничена отговорност. Негови собственици по това време са Красимир Христов и  "Ню Билдинг Пропърти" ЕООД. То пък от своя страна е с капитал от... 100 лв и е притежание  на 31-годишната (по това време) Десислава Георгиева. Името на самата Георгиева фигурира като съдружник и управител в повече от 20  други дружества. В момента тя вече е едноличен собственик на дружеството. По време на сделката за покупката на този имот фирмата е  представлявана от Петьо Христов Петков.

Той самият има доста интересни обвързаности. Така например през 2008-а е бил съдружник във фирмата "Мегабилдинг Груп" освен с Десислава Георгиева  също  и със Стефан Кемалов, известен още като Бат’Сали от Казанлък след участието си в "Биг Брадър" (бел.ред. - не става дума за  скандалния депутат от ДПС  Бат’Сали от Самоков). Кемалов се изявяваше и като политик от НДСВ , от "Свободна България" и "Евророма". До 2013-а това дружество  е управлявано от  Георгиева и Кемалов.

Тук е моментът да припомним, че дяловете на Кемалов в "Мегабилдинг Груп" бяха запорирана от КОНПИ, след като той беше арестуван през януари 2008-а при акция срещу престъпна група, изготвяла неистински документи за самоличност, винетки за товарни автомобили, свидетелства за основно образование и шофьорски книжки. По-късно запорът пада след съдебно обжалване.

Друг съдружник на собственичката на терена в "Силистар"  Георгиева е руснакът с кипърски паспорт Игор Риммер, който се прояви в Молдова и в България като инвеститор, погазващ екологичното законодателство. Двамата са били съсобственици в компанията "ПР Холдинг" през 2012 година. Както в. "БАНКЕРЪ"  писа преди години, името на Риммер се споменава като един от най-големите сенчести бизнесмени у нас, според броя на офшорните му дружества. Той е  съсобственик на хотел "Сапфир" в "Слънчев бряг", където е регистрирана "ПР Холдинг", както и други, свързани с него и с мераклиите за инвеститори в района на "Силистар" фирми.

През 2016-а  Риммер е успял да прокара проект за изграждане на луксозни вили без ОВОС в близост до защитената зона "Круше" до Разлог. Тогава стана ясно, че РИОСВ - Благоевград, рязко е променила отношението си към проекта на офшорния милионер и е издала разрешително с мотив, че той "не застрашава флората и фауната" в района.

Да припомним  още нещо за терена 

за който става дума сега. Той се намира в непосредствена близост до  имоти, придобити  от лица и фирми, свързани пряко или косвено с депутата  от ДПС Йордан Цонев, и от арх. Калин Тихолов. Той стана известен с това, че преди три години участва в пореден опит да бъде променен Общият устройствен план на община Царево, за който държавата трябваше да плати още 100 хил. лв., за да бъдат отстранени "грешките" в предишния. Архитект Калин Тихолов  на практика беше "подготвил" за застрояване над 5000 дка в рамките на природен парк "Странджа". И предизвика истински скандал не само сред екоорганизациите у нас, но даже се наложи намесата на Европейската комисия.  Година по-рано  - по жалба на самия арх. Тихолов (чрез фирмата му "А.С.А."), Комисията за защита на конкуренцията спря обявения на 7 февруари 2014-а конкурс за нов план и пресече намерението на тогавашните управляващи да спрат изпълнението на стария, утвърден през 2008 година. Тогава екозащитниците го заподозряха, че по този начин просто се тупка топката, за да може част от проектите в плана на Тихолов да получат строителни разрешения.

След скандала със сегашното решение  на кметството в Царево министър председателят Бойко Борисов разпореди на кмета Лапчев  да  не го изпълнява,  докато  обществеността не се убеди в правотата му. От ГЕРБ обаче не пропуснаха да подчертаят, че “разпореждането“ на Борисов няма юридическа стойност, защото решенията на общинските съвети могат да бъдат  блокирани  единствено от областните управители.

Самият Лапчев определи скандала като "политическа заигравка от страна на опозицията". И обясни, че общината искала да защити пътя към плажа, който минава през частен имот (същите 22 декара). Но аргументите на Лапчев не прозвучаха много убедително, защото той на практика не отхвърли възможността до "Силистар" да се строят вили.

Започна и проверка на Министерството на околната среда среда и водите, която трябва да установи  какво ще бъде предназначението на имота, който на практика се намира  в непосредствена близост до дивия плаж "Силистар".

Facebook logo
Бъдете с нас и във