Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Високи сгради пак ще има... но само за някои

Преди  близо два месеца ( на 28 март) Народното събрание гласува промени в Закона за устройството и застрояването на терени в Столичната община, с мотива, че най-сетне се слагало  ред в тази дейност. Още тогава  в. "БАНКЕРЪ" предупреди, че дългото размотаване за приемането им (от 4 октомври 2017-а) със сигурност си има причини. И със сигурност истината ще лъсне по късно.

Главният архитект на София Здравко Здравков  обяви, че идва краят на безразборното строителството на високи сгради в столицата, с изключение на точно определените за това зони (в покрайнините), а в широкия център ще бъде невъзможно да бъде разрешено строителство над 50 метра. Но се  оказва, че работата не е съвсем така.

Странно защо в новия норматив няма текст, който  предвижда заповедите, издадени  преди влизането в сила на Закона  за промени в подробните устройствени планове и за които все още няма издадени разрешения за строеж, да бъдат преразгледани в съответствие с новите му разпоредби.  С други думи, много удобно тази  инак логична процедура  е била "пропусната", а така  всички, които бързо са успели да се сдобият със  заповеди за промяна на статута на застрояване на притежаваните от тях имоти  преди въвеждането на "новия ред" , да се възползват от това и в бъдеще. 

Оказа се, че от внасянето на норматива в парламента до неговото гласуване главният архитект Здравков е  издал  доста заповеди за промяна в предназначението на отделни имоти по схемата обединяване и нова номерация на различни урегулирани поземлени имоти. Така  техните собственици ще  могат и после  да градят високи сгради, макар  те да се намират  в  широкия център на града, където това оттук насетне няма да бъде разрешавано.

 

Особено атрактивен за "високите" бизнес проекти

 

е столичният район "Лозенец" -  малкото останали незастроени парцели в него.

Така например на 8 март (20 дни преди гласуването на закона) е издадена заповед,  чрез  която близките до петролния бос Валентин Златев фирми "П И М Консултинг"  АД и "Лукс имоти" ООД, преотреждайки статута на собствените  си имоти, получават възможността  да построят 23-етажна сграда в  столичния район "Лозенец".  Това става чрез създаването на нови урегулирани поземлени имоти, за които е одобрен статут  "в условията на чл.27, ал.3 от Закона за устройство на територията, без ограничения в плътността и интензивността на застрояване" .

Любопитното в този случай е, че  тези дружества получават това "преотреждане" на основанието, заради  което най-много беше критикуван   арх. Здравков -  че години наред е допускал да се  използва  възможността  т.нар. ъглови парцели да бъдат максимално застроявани.

Отново в район "Лозенец" фирма "Сребърна истейд" ООД е получила  

 

подписана "пътната карта"

 

за изграждане на хотелски комплекс, на  офиси и магазини, където разрешената максимална височина е близо 90 м (89.95 м).

Дружеството с ограничена отговорност и капитал от 1200 лв. е собственост на Георги Христов, Кристина  Чорлева-Алексиева  и  Митко  Караджов. Дружеството ще изгради четири сгради в местността "Хладилника-Витоша".

Още преди година - в разгара на "рецитациите" на главния архитект Здравков за ограничаване на високото строителство, той е подписал заповед  за още един 84-метров билдинг, също в район "Лозенец" . И отново става дума за  района на  "Хладилника - Витоша". На мястото на сегашните производствени сгради на фирма "Гелак" ООД  скоро тук ще се роди нов хотелски и жилищен комплекс.  Тук плътността на застрояване е 60 на сто.

 

Играта с "ъгловите парцели"

 

е използвана и при издедената  на 15 март тази година заповед по искане на дружеството с ограничена отговорност  "Васкони Нинови", управлявано от Иван Цоков. Чрез  разрешената от арх. Здравков промяна "за начина и характера на одобреното застрояване"  предвидената преди нея етажност от 9 етажа скача на... 17 етажа. Имотите на дружеството са в столичния район "Възраждане" . И в този случай  разрешението за промяна в подробния устройствен план е записано, че е "приложима"  нормата на чл. 27, ал.3 от Закона за устройство на територията за "неограничена плътност и интензивност на застрояване".

В "Студентски град" също се очаква да се издигне сграда  с височина 75 метра.  Одобрен е проектът на акционерното дружество "Бългериън еко проджектс" -  тук урегулиран поземлен имот, който е бил отреден за "КОО и ЖС", е преобразуван  и  параметрите му вече влизат в друга категория -  "за смесено предназначение". А ъгловият парцел позволява плътността и интензивността на застрояване  да са неограничени.

Тези и още няколко подобни заповеди на практика "гарантират" реализацията на още поне десетина високи градежа в различните и главно по-атрактивни райони на столицата. ( Виж картата).

Тук е моментът да припомним, че веднага след приемането на прехваления  нов Закон за устройство и застрояване на Столичната община за  кратко  в общественото пространство витаеше идеята  да бъде поискано от президента да наложи вето върху него, тъй като чрез него  не само  не се запазвала столицата зелена, но и се давала възможност за още по-голямо "уплътняване" на зелените пространства. Основен неин инициатор беше кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева, но след нейния показен арест  всички тези твърдения останаха да висят във въздуха.

Казаното обаче далеч не означава, че в  нейните  твърдения не е имало макар и частица истина. Да не говорим, че т. нар.зелени адвокати  определиха част от текстовете в него  като "скрита лимонка", която със сигурност може да гръмне скоро. Но както се казва, това ще стане ясно, когато проследим  колко и какви градежи ще бъдат разрешени през следващите месеци.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във