Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Васил Велев: ТЕЛК е мощен стимул за измами

Работодателите отново настояха за реформа на ТЕЛК. По време на кръгла маса, посветена на хората с увреждания, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал /АИКБ/ Васил Велев посочи, че ТЕЛК е универсален документ, който отваря врати за 30 привилегии и преференции и е мощен стимул за измами. Според него нищо не се правело за реформа на медицинската експертиза.

"Процентът на хора с инвалидни пенсии у нас е много по-висок от средния за ЕС и в това се състои разминаването, което трябва да ни накара да се замислим", обясни още Велев.

По думите му у нас не се обсъждат нормативни промени за хората с тежки увреждания, така че те да участват на пазара на труда.

Председателят на АИКБ подчерта, че България е единствената държава от бившите социалистически страни, която не е реформирала нито медицинската експертиза, нито предоставянето на услуги. 

"Необходима промяна на пенсионно осигурителния модел, защото у нас се дават стимули за домогване на 50% инвалидност", изтъкна Васил Велев. 

По данни на работодателските организации в 38 икономически дейности процентът на наетите хора с увреждания е 10%, докато в държавната администрация - едва 2 процента. 85 хиляди души с увреждания работят на първичния пазар на труда при около 50 работодатели. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във