Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Валери Симеонов праща закона за горивата в Брюксел

Депутатите приеха на второ четене ключовите текстове от спорния Закон за горивата - т.нар. Закон за админситративното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Промените, внесени от патриота Емил Димитров-Ревизоро и група депутати от всички партии, доведоха и до разединение сред коалиционния партньор на ГЕРБ, като срещу него се обяви вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

"Промените в т.нар. Закон за горивата създават рискове за унищожаването на стотици търговци от дребен и среден ранг. Разбирам, че  основната му цел е борбата със сивия сектор, но с него се получава така, че заради гангренясал пръст да отрежем ръката. Всяка демократична държава има основен ангажимент да защитава и да подкрепя основно дребния бизнес. В случая това правило е нарушено и след приемането на закона ние ще сезираме Европейската комисия, защото ние нарушаваме европейски директиви и конкурентни права, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

Той подчерта, че аргументите на НФСБ са съобщени на другите участници в Обединени патриоти и ГЕРБ.

"Не знам защо заради стотина от условно 400 търговци, които нарушават закона и въртят сив бизнес, ако въобще това е вярно, трябва да изгорят останалите 300....Интересно е, че загубите на "Лукойл Нефтохим Бургас" не правят впечатление на институции като НАП, прокуратурата и на ДАНС. Интересно е, че точно Лукойл, който не реализира печалби в България, купува  нефтопродукти и продава горива на една и съща фирма -  Литаско, Швейцария. Тази има много добри печалби най-вероятно чрез корекция на цените. Най-показателен е фактът, че Лукойл  реализира печалба от над 84 млрд. долара годишно, а Лукойл Нефтохим Бургас много странно, няма печалби", добави Симеонов.

Той подчерта, че наличието на различни мнения и отстояването им, при колегиален тон, само повишава авторитета на  коалицията "Обединени патриоти". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във