Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Валери Симеонов и Волен Сидеров се сдърпаха и за златодобива

Нямам правомощията да отговоря на въпрос на Волен Сидеров относно концесиите за злато на територията на България. Но ще изискам договора за концесията на злато в Челопеч чрезТомислав Дончев и ще му го предоставя. За концесиите на подземни богатства отговаря министърът на енергетиката, а дейността на министъра на енергетиката е в ресора на заместник министър-председателя Томислав Дончев. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов в отговор на Волен Сидеров по време на парламентарния контрол. 

"С подземните богатства в това число златодобива, са регламентирани със Закона за подземните богатства, който е специален по отношение на Закона за концесиите, а той председателства координационният съвет по концесиите, на основание на разпоредби от Закона за концесиите. В своята дейност винаги стриктно съм се придържал към своите правомощия и задължения, няма как да ги наруша и да вляза в периметъра на друг вицепремиер", коментира Валери Симеонов, цитиран от БТА. 

Сидеров не остана удовлетворен от отговора на Валери Симеонов. Това по-скоро е бягство от отговор, защото вътрешното формално разделение на ресори в МС в случая не е важно, коментира той. Сидеров посочи, че ще постави въпроса на министъра на енергетиката и на вицепремиера Дончев, но попита Симеонов какво е пречело да извади договора за концесия на злато в Челопеч и да го донесе в парламента. Според него има основания за прекратяване на договора.

"Дали ще се занимаваме с обекти край морето или с обекти вътре в сърцето на България, трябва принципът да е един и същ - интересът на България", коментира Сидеров и изрази готовност да участва в проверки на концесии в страната. 

Симеонов отговори: "Аз нито съм организаторът, нито съм водачът, нито съм фюрерът на тези проверки", посочи той. Тези проверки се правят всяка година, но това е изцяло в моите правомощия, както е в моите правомощия контролът върху приватизационните и следприватизационните сделки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във