Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Валентин Златев мощно подкрепи Закона за горивата

Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев обяви категоричната си подкрепа за новия законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с петрола и продуктите от нефтен произход, по-известен като "Закон за горивата". Нещо повече - Златев посочи, че ако нормативът не бъде приет, това "ни поставя в невъзможност да работим в България".

Асоциацията ще настоява също така законопроектът да бъде приет в сегашния му вид, който бил консенсусен за всички. Според Златев е необходимо да има един общ закон, който да регулира пазара на горива, а не както е сега - цели четиринайсет. "В момента един закон казва едно, а друг - точно обратното", коментира шефът на "Лукойл България" пред журналисти  след приключването на форума "Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050". Той подчерта, че неговата организация ще иска да има и обществен орган, който да следи за спазването на разпоредбите.

"Аз не искам да подхождам като някои други хора, които казват: изключете земеделците от закона. Ние, ако започнем да приемаме съсловни закони, ще се върнем в XVIII век", каза още Валентин Златев. По думите му въпросният закон е в интерес и в ползата на държавата. Чрез него тя можела да обезпечи постъпленията в бюджета и да има равнопоставеност на участниците на пазара.

Въпреки подкрепата от Валентин Златев обаче пред новите текстове за горивата има немалко проблеми. Както "БАНКЕРЪ" вече писа, срещу предложените разпоредби възразиха министерствата на финансите, на икономиката и на земеделието. Финансовото ведомство изказа притесненията си, че "...предвидените изисквания в законопроекта ще ограничат кръга от лицата, търгуващи с горива, като това ограничение може да доведе до концентрация на бизнеса и недопускане до пазара на горива на малки и средни предприятия, което не е в съответствие с европейския принцип за конкурентоспособност "малкият на първо място". Министерството на икономиката пък призова внимателно да се прецени "съответствието на разпоредбите с правото на ЕС".

Немалко са критиките и от браншовите организации. Например Асоциацията на търговците на горива обвини именно Златев в лобизъм. Оттам твърдят, че законопроектът е бил внесен от неговата организация, нищо че под него са се подписали представители на всички парламентарни групи. Опасенията са, че чрез него се прави опит от пазара на горива да бъдат изхвърлени стотиците малки и средни фирми.

"Има грешното разбиране, че Законът за горивата се внася или се настоява да бъде внесен от Българската петролна и газова асоциация и той е в наша ползва, което не е съвсем така", контраатакува шефът на "Лукойл България". Златев не се съгласи и с твърденията, че изпълнителната власт не подкрепя законопроекта. "В продължение на две години - обясни той - имаше работна група, сформирана със заповед на министър-председателя Бойко Борисов, която работи по текстовете на този закон и той е подписан от представителите на всички министерства, съгласуван е". И е нелогично сега да има промяна в позициите. 

Впоследствие Златев разкритикува Агенция "Митници" и НАП, отбелязвайки, че ако институциите си вършели добре работа, не би имало необходимост от нов норматив. "Очевидно е, че има пропуски в държавата, очевидно е, както самото Министерство на финансите потвърждава, че почти 1 млрд. лв. не се събират годишно от акцизи и ДДС", посочи той. 

В основата си новите текстове предвиждат компаниите, които търгуват, складират или транспортират горива, да минат на регистрация към Министерството на икономиката. За да бъдат включени в регистъра обаче, към тях ще има определени изисквания. Например по-висок уставен капитал (от 20 хил. лв. за търговци на дребно до 3 млн. лв. за собственици на данъчен склад). Фирмите ще са задължени също така да представят банкови гаранции, които ще се използват за погасяване на техни дългове към хазната в случай на несъстоятелност или фалит. Тези гаранции ще са от 20 хил. лв. на обект до не повече от 500 хил. лв. за търговците на дребно, а за тези на едро е фиксирана сума от половин милион лева. Управителите пък ще трябва да отговарят на определен образователен и трудов ценз.

Именно към тези разпоредби са насочени и най-големите критики. Валентин Златев обаче смята, че законопроектът е написан в полза на бранша. "Досега българското законодателство не третира понятие различно от понятието бензиностанция. Тоест не се признават ведомствени бензиностанции, наличие на всякакви други обекти", заяви той.

В следващите седмици предстои законопроектът да бъде разгледан на първо четене в пленарна зала. Преди това вероятно ще се произнесат парламентарната бюджетна комисия и тази по енергетика. Комисиите по земеделие и по икономическите въпроси не го одобриха. Засега само Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, ръководена от Емил Димитров - Ревизоро, се изказа за текстовете. Но трябва да се има предвид, че тя е водеща по този законопроект.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във