Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

В КРЕМИКОВЦИ СЕ НАСТАНИ ВРЕМЕНЕН СИНДИК

Докато журналисти разглеждаха завода на Кремиковци в Косово впоследствие се оказа, че той, както и заводът в гр. Лексковец, са собственост на фирми, свързани с бившия изпълнителен директор на дружеството Валентин Захариев), в металургичния комбинат тихомълком влезе временен синдик. Той е назначен с определение на Софийския градски съд от 13 октомври и се казва Иво Велчевски (който веднъж вече беше на тази длъжност в дружеството). Велчевски ще отделя дневно по два часа (между 13.00 и 15.00 ч.), за да упражнява контрол върху дейността на комбината. Кремиковци трябва да му предостави в най-кратки срокове списък с текущите задължения на дружеството, евентуалните предприети действия по принудителното им събиране, както и данни за всички съществуващи тежести върху имуществото. Освен това отсега нататък за всички сключвани сделки от страна на комбината ще е необходимо предварително писменото съгласие на временния синдик.
До тази ситуация в Кремиковци се стигна, след като един от неговите кредитори, които преди година поискаха несъстоятелността му - ЕТ ПЕПО-Петър Ризов, се притесни, че няма да си получи вземането от комбината. Делото за несъстоятелността на Кремиковци по иск на едноличния търговец бе образувано още на 5 юли миналата година. Тогава той претендираше за вземане от над 1 млн. лева. Производството бе спряно заради сключено извънсъдебно споразумение на 20 декември същата година. С него задължението е било редуцирано до 600 хил. лева. Спогодбата обаче е била развалена, тъй като Кремиковци е платил едва около 300 хил. лв., разясни адвокатът на ЕТ ПЕПО-Петър Ризов Николай Баташки.
Едноличният търговец се е притеснил още повече, когато преди месец се смени собствеността в комбината, тъй като съществува вероятност индийската компания Глобал Стийл Холдинг Лимитид (която купи Финметалс, притежаващ 71% от капитала на Кремиковци) да не е наясно с висящото дело по несъстоятелност. Този факт е бил достатъчен за съда, за да назначи временен синдик в софийското предприятие. В случая не е могло да се приложи друга обезпечителна мярка, защото на практика цялото имущество на Кремиковци е запорирано от Агенцията за следприватизационен контрол заради неизплатени неустойки от страна на Финметалс.
Междувременно Комисията за защита на конкуренцията забрани на Министерството на финансите да обезпечава финансиране на комбината от международна кредитна институция. Мотивите на антимонополната комисия са, че въпреки че държавата е миноритарен акционер в Кремиковци (тя държи 25% от него), няма право да участва активно във финансовите му взаимоотношения. Това противоречи и на поетите от България ангажименти за преструктурирането на стоманодобивния отрасъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във