Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В края на мандата си шефът на КФН отчете: 12 млн. лева глоби и разследване на министри

12 милиона лева глоби е наложила през последните 6 години Комисията за финансов надзор (КФН), отчете като резултати от мандата си председателят на регулатора Стоян Мавродиев пред bTV.   

"Досега не е имало председател на този орган, който да си е позволявал да разследва действащи министри“, каза още Мавродиев. Като посочи, че става въпрос за разследванията срещу Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

"Не само ги разследвахме, но и подадохме сигнали в прокуратурата за щети на държавата в особено големи размери“, съобщи председателят на КФН. И в тази връзка допълни, че премиерът Бойко Борисов никога не се е намесвал в независимостта на регулатора.

Мавродиев каза още, че няма желание да се кандидатира за втори мандат.

"Това да се карат по много мандати на едно и също място не е особено полезно нито за организацията, нито за човека. Моето лично решение беше взето много преди да бъде номинирана госпожа Караиванова“, каза той.

По отношение на изявлението на кандидата за поста му Карина Караиванова, че ще направи финансова проверка на състоянието на КФН и одит на операциите по време на мандата му, Стоян Мавродиев заяви, че е спокоен и убеден в резултата, от каквито и да е проверки. По думите му комисията е извършвала пунктуално и законосъобразно своята работа.

"Ние бяхме проверявани 13 пъти от международни институции - от Европейска комисия, европейски регулатори, три пъти в анкетни комисии в парламента“, напомни той.

А по отношение на предстоящите проверки на пенсионните фондове Мавродиев категорично заяви, че няма и не може да бъде открит проблем.

"Те са управлявани добре и са стриктно и много солидно регулирани“, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във