Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В България се плаща най-скъпият промишлен ток в цяла Европа

Очаква се до няколко дни Комисията за енергийно и водно регулиране да се намеси в търговията с електроенергия на свободната борса, тъй като от месеци се наблюдават спекулации и манипулации на цените. Това съобщи председателят на КНСБ Пламен Димитров ден след като социалните партньори обсъдиха темата на Тристранен съвет. 

Когато електроенергията за бизнеса поскъпва, поскъпва и животът на потребителите. Въпросът е дали е неизбежно поскъпването на суровината, допълни ръководителят на АИКБ Васил Велев. "За нас случващото се на пазара не е нормално, защото цените са с 50% по-високи спрямо същия период на миналата година, без да има увеличение на консумацията. Въпреки ръста на БВП ние имаме намаление на потреблението", посочи Велев. В България е най-скъпият промишлен ток в цяла Европа, изчисли той. В Гърция и Сърбия цената за мегават час е по-висока, но там бизнесът не плащал такса "задължение към обществото". 

"Пазарът се манипулира. Когато 72% се продава от три свързани лица, това е господстващо положение, това е монопол. НЕК се управлява абсолютно непрофесионално", подчерта Васил Велев. 

Пламен Димитров изтъкна като проблем и квотите за парниковите емисии. "За последната една година те скочиха петорно. В държавния ТЕЦ разходите за емисии са три пъти по-големи от разходите за заплати. Това са над 300 млн. лева на годишна база. Ако не се плащат такива емисии, няма да пусне такава цена на борсата. Оттам трябва да започнем. Трябва да поискаме от Брюксел въглероден неутралитет. Това е идея, която някой трябва да започне да защитава", каза Димитров пред NOVA телевизия.

Според Велев пък "ситуацията е като на война и са необходими извънредни действия". Във фактурите за декември той цитира цена от 146 лв. за киловатчас. По думите му референтната цена за бита е 72 лева за киловатчас. Димитров прогнозира, че ако нещата не се променят, от 1 юли следва увеличение и на цените за битовите потребители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във