Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

В БИЗНЕСА РЕЗУЛТАТИТЕ ГОВОРЯТ ПО-ДОБРЕ ОТ ЧОВЕКА

Управителят на Макдоналдс България Митко Костов:Преди години отворените българи казваха, че страната ни ще стане нормална, когато пред магазините вече няма опашки и когато свободно се продават сандвичи от Макдоналдс. И двете условия са изпълнени, но всеки сам преценява дали всичко е наред. Би трябвало - ако се съди по това, че през седмицата Макдоналдс - България отпразнува първия си юбилей. В сряда (8 ноември) в столичния хотел Хилтън управителят на българския клон на компанията Митко Костов отвори шампанско по случай десетгодишнината от откриването на първия ресторант в страната. Заведенията вече са двадесет и с персонал около хиляда човека.Кариерата на Митко Костов в йерархията на Макдоналдс показва, че може би няма нужда да се учим на кулинарни тайни от американците, но има по-важни неща, на които можем да се научим. СтартътДосега съм работил само и единствено за Макдоналдс. Надявам се това да не се променя, защото много харесвам работата си тук. Когато постъпих, бях на 25 години. Току-що бях взел диплома от Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив, където съм завършил и гимназия. Имах предложение да остана на изследователска работа, но като всеки млад човек предпочетох първо да отида на море и след това да мисля за работа. Случайно научих, че Макдоналдс си търси мениджъри. Малко се разочаровах, след като на интервюто се разбра, че всъщност набират работници. Но ми обясниха, че в Макдоналдс не можеш да растеш, ако първо не си работил в някой от ресторантите. Колебах се известно време, но в крайна сметка приех. Започнах работа в центъра на Пловдив, заведението там беше първото в града. Правех всичко, което прави един човек, работещ в ресторант. Ако тогава някой ми беше казал, че след осем - девет години ще ръководя тукашния клон на компанията, щях да го пратя при лекар да се прегледа. Скоро обаче разбрах, че в Макдоналдс няма нужда да говориш ти, важното е да говорят резултатите ти. След няколко месеца бях повишен в мениджър, естествено след съответното обучение. След още няколко месеца станах първи управител на ресторанта в центъра на Пловдив. УкрайнаПрез 1997 г. предложиха на мен и на още един управител от Пловдив (всъщност беше управителка) да заминем в Украйна, за да подпомогнем местния екип при отварянето на първите заведения в страната. Работихме в Харков, Киев и Одеса. В Одеса бях регионален мениджър. По план мисията ни трябваше да продължи осем месеца, но всъщност останахме четири години.По стълбата нагореВ началото на 2001-а година се върнах в България. Предложиха ми да поема функциите на мениджър по снабдяването и качествения контрол във фирмата, което бе тясно свързано с наученото в университета. След още една година станах оперативен мениджър, отговарях за текущите задачи и проблеми на всички ресторанти и офиси. От септември 2002 г. съм управител на Макдоналдс България. Както виждате, всеки служител на Макдоналдс може да разчита, че усилията му ще бъдат забелязани, оценени и възнаградени. Това правим на всеки шест месеца. Хубавото е, че в нито един момент на теб не ти се налага да се изолираш от останалите заради болна амбиция за себедоказване. Компанията първо обучава, после проверява дали те е обучила достатъчно добре и след това ти възлага отговорности. Тайната на успехаНяма нищо по-лесно, ако зад себе си имаш мотивирани хора, които работят не само заради заплатата си и заради другите предимства, които си им предоставил, но и заради самия теб. Тогава можеш да си сигурен, че успехът ще дойде. Нашият бизнес е колективен, както при моята любима игра - футбола. Ако някой от работещите в заведението ни на Цариградско шосе не се справя добре - проблемът е и мой. Но не бързам да отсичам, че не става за тая работа. Много по-вероятно е просто да хвърля силите в погрешна посока. Задачата на мениджъра е да открие проблема, да седне срещу човека и да поговори с него. Американски или български са ресторантите на Макдоналдс в България?Нещото, което веднага ми изниква в съзнанието, са хората. В България за Макдоналдс работят чудесни, млади, жизнени хора - студенти, дипломирани висшисти. Факт е, че до известна степен ресторантите изглеждат еднакво. Компанията има стандарти, които спазва - независимо в коя точка на света е. Разликата е в интериорите, които дават различния облик на съответното място. Опитваме се и, доколкото е възможно, някои от продуктите да са близки до местния вкус. Тук такъв пример е въвеждането на гръцката салата, за която бих казал, че на вкус е повече българска, отколкото гръцка. Подходящи за местните традиции са и някои пикантни сандвичи, чиито подправки не са съвсем типични за Западна Европа. Но е факт, че по принцип Макдоналдс не се отличава с големи вариации в менюто си.Митовете за МакдоналдсСлуховете, които сме чували за нас и за нашата работа, са най-различни. Знам много истории като тази, че изхвърляме продукти след еди коя си минута. Не знам дали точно аз трябва допълнително да ги разпространявам. В първите години след появата на Макдоналдс бе нормално да ги има - на пазара влезе нещо ново и различно, с производствен цикъл, който бе непознат. Но все пак какво означава да хвърлиш напълно годен продукт на десетата или двадесетата минута от производството му? Естествено всеки продава едно нещо, докато го продаде или докато му изтече срокът на годност. Истината е, че фирменият стандарт за реализация на порция пържени картофи е седем минути. Ако за това време не бъдат купени, те се бракуват, но не се изхвърлят. Имаме политика за събиране и оползотворяване на хранителните отпадъци. Любим ресторантОбичам всичките, защото с всеки ме свързва някакъв спомен. Или аз съм изкарал приятни моменти в него, или съм му дал част от енергията и опита си. Знам, че хората приемат за нещо като еталон нашия ресторант Рок енд рол до НДК. В Пловдив и Варна също имаме много добри интериорни решения. Желанието ни е всеки нов ресторант в България да е уникален и да не повтаря духа на някой от другите. В същото време имаме много богата база данни, защото по света Макдоналдс има над 30 000 ресторанта. Макдоналдс и политикатаНикога не сме демонстрирали и вероятно никога няма да демонстрираме привързаност към определен тип политика. Ние сме тук, за да правим бизнес, да посрещаме клиенти. Както всяка компания, обучаваме персонала си в мерки за безопасност. Служителите ни знаят какво да правят, ако някой недобросъвестен гражданин реши да разпалва конфликти в заведенията, независимо дали на политическа, или на друга тема. Самият аз се интересувам от политика, защото съм нормален български гражданин. Смятам, че Макдоналдс не може да избегне отъждествяването с Америка и с политиката й, тъй като е основана там и основната част от заведенията й са там. В същото време обаче не бива да се забравя, че в България сто процента от работещите в компанията са българи - персонал, мениджърски състав. Обслужваме българи, спазваме българските закони. Както във всички страни, където развива дейност, в България Макдоналдс има социална политика, подпомагаща деца с онкологични проблеми. КонкуренциятаНикой не ме ограничава да посещавам заведения на конкурентни фирми. Напротив, правя го често, защото трябва да знаем кой какво прави и да изучаваме силните и слабите страни на другия. В някои от местата ме познават, в други - не. Макдоналдс разглежда конкуренцията като нещо нужно и ценно. Само така клиентът може да сравнява и да си изгражда представа кое е добро и кое - не толкова добро. Имам приятели в конкурентните ни вериги. Смятам, че няма нищо лошо да поддържаш добри контакти с хора, с които си съперничиш. В същото време никога не забравям да съм лоялен към своята компания. Не е трудно, просто с тях не говорим за работа. СемействотоИмам син на осем години и половина, голям фен на Макдоналдс и на футбола - като мен. Съпругата ми завърши същия университет, който завърших и аз. След това взе диплома и по икономика. Обичаме семейните пътувания, всеки свободен миг прекарваме в планините или край Черно море, спортуваме и се забавляваме като всички нормални хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във