Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Унгарската връзка „банки-Газпром“ – външнополитическите танкове на Путин

Посещението на руския президент Владимир Путин в Унгария тези дни ни накара отново да се запитаме - как и защо парите замениха европейската солидарност и липсата на исторически емоции в отношенията Русия-Унгария?

Истината е, че Будапеща получи голям подарък от Кремъл: Унгария ще прекрати подаването на природен газ към Украйна, съобщава „Блумбърг”, като се позова на премиера Виктор Орбан. Будапеща няма да подкрепи и инициативата на ЕС за „Енергиен съюз”. За този пирует Кремъл също ще си плати: "Газпром" намалява цената за доставяния природен газ до 260 долара за 1000 куб. метра, ще подпише и непознат досега краткосрочен договор за доставки.

Освен това монополистът ще отмени за Будапеща и правилото „взимай или плащай”, което налага на всичките си клиенти, вкл. и на България.

20 години "Газпром" работи в Унгария с банки и с енергия

В далечната 1996 г. "Газпром" създава, заедно с унгарската държавна компания МОЛ, смесена фирма Panrusgas за доставка на руски природен газ в Унгария. А понеже тези операции са свързани с осчетоводяване и с трансфериране на колосални суми пари, "Газпром" купува и капиталов дял от 51% в сравнително малката - и порядъчно закъсала унгарска банка Altalanos ErtekForgalmi Bank(AEB) - или Всеобща банка за оборот на ценности. Тогава, под светлините на медиите, излиза за първи път и главното действащо лице на Русия в Будапеща - руският държавен бизнесмен Михаил Рахимкулов, който оглавява приватизираната от "Газпром" кредитна институция АЕВ. Негов заместник става синът на шефа на "Газпром" Юрий Вяхирев.

В компанията "Панрусгаз" Рахимкулов притежавал едва 10% от капитала - малко, поне на хартия. През 2000 г. печалбата на "Панрусгаз" е била само 7.72 млн. долара след плащане на данъци. Но преминаващите през нея парични потоци от продажбата на природен газ са били направо фантастични - до 2015 г. те трябвало да стигнат общо 22-23 млрд. долара.

Историята на банка АЕБ:

Пералня за пари или прикритие за инвазия?

Това е един от мътните казуси, които съпътстват "Газпром" през първите постсъветски години и продължава до продажбата на миноритарния дял на монополиста в трезора на Рахимкулов през 2005 г. и овладяването й на 100% от бизнесмена.

Според английски анализатори банка AEB е „част от голяма мрежа от офшорни компании и чужди партньори, чрез която мениджърите на "Газпром" изнасят парите си навън. Това обяснява и факта, че колкото по-големи печалби има банката през годините, толкова повече нейни дялове се придобиват от неясни холдингови структури и лично от шефа на банката Рахимкулов“.

Унгарската финансова полиция е успяла да разкрие само две от офшорните компании, чрез които "Газпром" контролира AEB - или връзката между купувача на "Банка ДСК" - унгарската банка ОТР и "Газпром", за която в Будапеща се говори на ухо. Преди години двата трезора отпускат консолидиран кредит от 100 млн. евро на втория по големина химически концерн в Унгария - "Боршодкем", който е бил погълнат от "Газпром" въпреки волята на унгарското правителство. Според финансови източници, именно "Газпром" е истинският собственик и на двете банки - AEВ и OTP.

През 1999 г. 9% от компанията "Панрусгаза" преминали от "Газпром" в АЕВ. Така унгарската банка, която първоначално е била 100% собственост на руската държавна кредитна институция "Газпромбанк", постепенно се оказала „независима“ от нея. Въпреки това шефът на "Газпромбанк" Виктор Тарасов и главният газпромовски финансист Сергей Дубинин и до ден днешен влизат в борда на директорите на унгарската банка.

Според информация от унгарския орган за финансовов надзор - PSZAF, още през май 1997 г. "Газпромбанк" е продала 50% от акциите си в АЕВ на пет различни компании, чиито собственици са се криели зад нищо неподсказваши офшорки. Една от тях обаче - Intergasprom-Invest Holding, придобила на 21 декември 2000 г. 8.5% от банка АЕВ, е била пряко идентифицирана с Михаил Рахимкулов.

Историите около ОТП банк

Основният актив на семейството на Михаил Рахимкулов в Унгария е компанията Kafijat, която се контролира от него и от двамата му сина - Тимур и Руслан. Именно през нея те предприемат опит за овладяване на най-голямата унгарска банкова група, като купуват миноритарен дял в капитала на банка ОТР. По-късно те владеят вече 10.057% от ценните книжа на трезора срещу притежаваните 5.5% по-рано. Става дума за капиталова квота от 1.428 млрд. долара.

Информацията излезе наяве по чисто формални причини: според унгарското законодателство всеки, който притежава в един трезор над 10% от капитала, трябва да обяви този факт.

Кой обаче е бил продавачът на ценните книжа не е ясно. Според борсови клюки това може да е или швейцарският трезор Julius Baer (притежавал тогава 10.2% от акциите на OTP Bank), или Bank of New York (държаща 13.4%). И от двете институции обаче пазят гробно мълчание.

От ОТР окачествяват тази сделка като „нормална портфейлна инвестиция“. „Рахимкулов е финансов инвеститор и не участва в управлението на компанията. Негови представители не влизат в съвета на директорите на OTP Bank. Нито банката, нито ръководството й имат отношение към финансирането или друга форма на участие в тези сделки, се подчертава в съобщение на банката“, заявява тогавашният РR директор на OTP Bank Шандор Патаки.

Как и кога се наливаха основите на тези отношения?

В периода 1996-2005 г. Михаил Рахимкулов успява да стане (октомври 2005 г.) и най-богатият човек в Унгария, според изданието Nepszabadsag, което оценява състоянието му на 386 млн. долара. Но самият богаташ смята, че струва много повече. Само активите му в Унгария тогава достигали 600 млн. долара, в Кипър - в 200 млн. долара, и в Москва - 120 млн. долара. През 2007 г. той остава най-богатият “унгарец” - със състояние от 1.1 млрд.долара - само година преди да се върне обратно и окончателно в Москва (2008 г.).

Известен е като много близък съратник на бившия шеф на "Газпром" от ерата на Елцин Рем Вяхирев и се ползва с добра бизнес репутация в Унгария. В момента там бизнеса движат неговите синове.

И това е сигурна гаранция, че върху странните на моменти руско-унгарски отношение и за в бъдеще може да остане невдигнат докрай покровът на тайнствената неразбираемост и необяснимите решения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във