Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Унгария е в топ 10 на инвеститорите у нас

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе работна среща с унгарския си колега Петер Сиярто, който отговаря и за търговията.

Сиярто изтъкна отличните отношения в полето на бизнеса между Будапеща и София. Унгария е сред важните икономически партньори на България и е в топ 10 на чуждестранните инвеститори с 1114.5 млн. евро преки инвестиции за периода 2002-2017 г., като стокообменът за 2016 година е 1388 млн. евро.

Освен бизнеса Захариева и унгарският й колега обсъдиха двустранните отношения и възможностите за по-задълбочено сътрудничество в енергетиката и икономиката. Те подчертаха, че трябва да се ускори работата по регионалните енергийни проекти, коeто да позволи диверсификация не само по маршрутите, но и по източниците на доставка.  Европейската комисия вече подкрепи българската инициатива за газовия хъб "Балкан", който да допринесе за изграждане на конкурентен и либерализиран газов пазар. Вицепремиерът Захариева направи преглед на плановете за изграждане на интерконекторни връзки и терминали за втечнен газ в региона.

Двамата разговаряха и за перспективите пред Западните Балкани. "Единственият път пред региона е държавите да получат европейска перспектива", изтъкна Захариева. Европейският път на Балканите е приоритет и на унгарското председателство на Вишеградската група, и на Българското председателство на Съвета на ЕС, посочи още тя.

По отношение на миграцията Екатерина Захариева подчерта, че това е проблем за целия съюз и изисква общоевропейски решения, за които България настоява още от 2013 г. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във