Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Търсенето на петрол и газ в блок "Хан Аспарух" зацикли

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се надява на добра новина от проучванията в "Блок 1-21 Хан Аспарух".

Консорциумът между дъщерното дружество на френската петролна компания Total - Total E&P Bulgaria (40% от капитала), OMV Offshore Bulgaria (30%) и Repsol Bulgaria (30%) получи поредно удължаване на срока за търсене и проучване на петрол и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух". А с това и на надеждите ни за собствен добив. Макар че все още не сме видели конкретни числа. Единственото, което знаем от тримесечния отчет за дейността на Total в края на октомври 2016-а, е, че има находка на петрол, но без да се дават подробности около сондажа. Тепърва предстои анализ какви са запасите и дали ще има икономически смисъл от търговски добив.

Сега разрешението ще бъде продължено със 109 дни поради настъпили форсмажорни обстоятелства. Това реши Министерският съвет на последното си заседание, приемайки поисканото от титуляра удължаване и упълномощи министъра на енергетиката в едномесечен срок да подпише допълнително споразумение към договора за търсене и проучване.

"Блок 1-21 Хан Аспарух" е разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море - на 107 км източно от Варна и на 153 км от Бургас. Контрактът за проучване е в сила от септември 2012-а и е с краен срок - до януари 2020 година. Блокът е в близост до румънския "Нептун", в който потенциалните залежи са оценени на над 80 млрд. куб. м  природен газ. Което подхранва очакванията някаква част от тях да са разположени и в български води.

Припомняме, че не за пръв път кабинетът удължава срока. Планира се до 2020-а да бъдат извършени допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания на обща стойност 3 млн. евро.

През ноември миналата година започна трети проучвателен сондаж в блок "Хан Аспарух" - "Мелник-1", който не бе предвиден в работната програма - задължителни са били първите два. "След приключването на първите два - в "Плошков-1" и в "Рубин-1", третият сондаж бележи нов значим момент в нашата работа в Черно море и показва ангажимента ни към проучването на пълния въглеводороден потенциал на блок "Хан Аспарух", коментира тогава Кевин Ханафорд, управител на Total E&P Bulgaria.

Facebook logo
Бъдете с нас и във