Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Търговският регистър пред режисиран срив

Срив в търговския регистър може да залее съдебната ни система със стотици дела, заведени от потърпевши от чиновническо безхаберие (или пък не точно безхаберие). Това не е поредната апокалиптична картина от съвремието, родена в болен мозък, а реална опасност, пред която е изправена електронната система на Агенцията по вписвания. Сегашната изпълнителна директорка на Агенцията Виолета Николова отдавна е информирана за риска, но не се забелязва да е направено нещо да се предотврати този резултат.

Десетки са сигналите за тежки дисциплинарни нарушения, родени от пробивите в системата на регистъра, чрез които фирми сменят собствениците си, без те да знаят. Акционерни дружества се сдобиват със съдружници, които никога не са имали, извършва се цялостна подмяна на партидните номера на различни компании, които вече са изгорели с имущество и собственост. Множество подобни случаи отлежават в чекмеджетата на агенцията, без отговорните за коректното функциониране на регистъра лица да вземат мерки срещу подобни посегателства.

В повечето случаи обикновено става дума за тежки юридически казуси, свързани със спорове между акционери или съдружници, при които подкрепата за едната или другата страна от служители в службата по вписвания се оказва с решаващо значение. Нещо повече, подобни прецеденти много често водят до абсолютна подмяна на собствеността в такива дружества. Ще се спрем на няколко примера, които красноречиво говорят за последствията от подобни намеси.

Още в края на януари един от основните акционери в дружеството Кулинар АД - Александър Данданов, информира шефката на агенцията Николова, че в повереното й ведомство е извършено тежко дисциплинарно нарушение, с непредсказуеми на този етап последствия - както наказателни, така и административно финансови. Според Данданов на 22 декември 2010-а анонимно длъжностно лице - служител на службата по вписвания, е извършил незаконно вписване на покана до акционерите на дружеството за провеждане на общо събрание за увеличаване на капитала. Според ужиления акционер с този акт е извършено драстично нарушение на Наредба 'b91 от 14 февруари 2007-а за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър. Според сигнала длъжностното лице, което е извършило това вписване, е пренебрегнало изискванията на актуалния устав на дружеството, регистриран в агенцията. Преведено на човешки език - с този акт всъщност неин чиновник е подпомогнал акционер, който до този момент притежава 8 на сто от капитала, да превземе завод Кулинар.

А казано още по-директно - човек от службата е влизал в съмнителна комбина с лица, които на практика подпомагат кражбата на фирма, която притежава 17 дка ценна земя, оценена на 10 млн. евро.

Историята на завод Кулинар започва още преди промените у нас. През 80-те години той е доста мащабно за времето си предприятие, в което се произвеждат различни видове полуфабрикати,отговарящи на българския държавен стандарт. С други думи, тук са произвеждани истински екологично чисти продукти без всякакви примеси. Предприятието е приватизирано през 1999-2000-а, когато покойният днес Владимир Данданов баща на ограбения Александър купува основния пакет от акциите на дружеството. След смъртта му през 2009-а започва превземането на софийския завод Кулинар от ...минотарните акционери. Апетитът към предприятието отдавна не е за производствените му мощности, нито за позицията му като икономически субект, тъй като от години дейността на собствениците му се изчерпва главно с отдаване под наем на производствените халета. Именно атрактивният терен е в основата на желанието за неговото превземане и на сложните юридически еквилибристики за постигане на тази цел.

След смъртта на Данданов, миноритарните собственици използват несъвършенствата на закона, за да завладеят управлението. Започва дълга съдебна сага, а битката за златния терен се дублира освен в съда и в търговския регистър. Така притежателите на 381 949 от общо 430 171 акции на дружеството са наритани в ъгъла.

Разбира се казусът сигурно ще продължи да се нищи в съдебните зали, но така или иначе безспорен остава фактът, че схемата за незаконно вписване на съдружници в АД-то и последващото вдигане на капитала му всъщност цели ограбването на основните съдружници и евентуалното обявяване на дружеството в несъстоятелност, та в крайна сметка някой да се облажи с терена.

Пред в. БАНКЕРЪ Александър Данданов каза, че съдебните дела не са приключили, но самият той все още не е загубил вяра в правораздавателната ни система. Друг е въпросът, че едва ли някой в белия свят ще успее да разбере причината, която вкара собствениците в схема да доказват, че са такива.

Подобен е случаят и с, меко казано, странното вписване по партидата на едноличното дружество с ограничена отговорност Агрекс Трейдинг, чийто собственик на капитала и управител е Павел Алексиев. В сигнала, който Алексиев изпраща, ясно се казва,че преди два месеца (на 2 септември 2011 г.), когато поискал електронна справка от търговския регистър, установил, че непознато за него лице - Николай Илиев, е заявило искане да се впишат промени по партидата на фирмата, с които едноличният й собственик прехвърля всички дружествени дялове на въпросния Илиев. Оказва се че представените в търговския регистър документи с които тази операция е извършена, са с фалшифицирани подписи, разказа и пред репортер на вестника Алексиев. В сигнала му до шефката на агенцията се казва, че я е уведомил за случващото се на 7 септември, но въпреки това на 8 септември вписването е извършено. Още в деня, когато потърпевшият е подал сигнала си до агенцията той е сезирал и икономическа полиция за това, че предоставените в търговския регистър документи са фалшиви.

Отправил е и молба до Софийския районен съд за спиране на регистърното производство. Според Алексиев бързината, с която е извършено това фалшиво вписване, е доста озадачаваща. Въпреки усилията на едноличния собственик на капитала да защити собствеността си на 15 септември служители на агенцията отказват да го впишат като собственик на фирмата. Сега Алексиев е принуден да води дела, с които да доказва, че не е ...камила.

Случаи с подобен привкус в агенцията не са един и два. Те са дали повод за тях и за състоянието на институцията да бъде информиран през седмицата дори премиерът Бойко Борисов. Няма да споменаваме кой е предизвикал проверката, поради конфинденциалността на информацията, но тъй като притежаваме копие от неговия сигнал ще споменем някои констатации от него.

Поради некомпетентните действия и откритите корупционни практики на определен кръг хора се случват все повече безобразия в агенцията.

Направените кадрови промени, само усложняват ситуацията.

... По информация на експерти поне два от сривовете в системата на Търговския регистър са били тенденциозно режисирани отвън....Хора, които работят със системата, твърдят, че подобен срив ще се случи всеки момент (например миналия уикенд, когато Търговският регистър частично, а имотния - цели два дни, не работеха).

Има и други смущаващи данни - за конкретните начини, по които се трият досиета на цели фирми, променят се търговски партиди, поддържат се престъпни схеми за източване на компании и в крайна сметка това става причина много чуждестранни инвеститори да напускат България и сезират органите на Европейската комисия (ОЛАФ), се казва в писмото до премиера.

Всъщност шефката на Агенцията Виолета Николова няма как да е изненадана от подобни проблеми в подопечното й ведомство. Тя отдавна е информирана от негови експерти за належащата нужда от спешни действия за укрепването на системата на търговския регистър (в. БАНКЕРЪ притежава тази докладна записка). От години се наблюдава пълно неглижиране на световните практики и стандарти за управление на процесите и операциите в нея. Специалисти от агенцията са информирали Николова, че според външни организации, ангажирани с гарантиране на сигурността на системите, не е изградена система за прекъсване на нерегламентирания достъп до регистъра на различни нива (Change Management System), което представлява гаранция за успешното извършване на миграция на база данни и нейното стабилизиране, както и гаранция за успешното функциониране на Oracleлицензите при тяхната доставка.

Тези предупреждения може би не казват особено много на доста от читателите, но за специалистите е ясно, че незнайно защо някой бави въвеждането на системата за стабилизиране на регистъра, защото в нея всъщност отдавна има пробиви, чрез които отделни заинтересовани лица успяват да се доберат до т. нар. портали за достъп на информацията (VPN -достъп). По този начин големи клиенти са в състояние да забавят или да ускорят промени във вписванията, да подменят фирмени партиди, даже да организират дори срив в цялата система. Още повече че в сегашния си вариант, според доста специалисти, електронната система на агенцията е изградена с много озадачаващи пропуски.

Експерти от агенцията твърдят, че длъжностните лица по регистрацията (ДЛР), които биха нанесли неправомерни промени в отделни фирмени партиди, не могат да бъдат разкрити поради липса именно на система, която обозначава кой и как е направил тези промени. Гарантираната анонимност ги прави податливи на изкушения и те лесно могат да бъдат мотивирани, да извършат едно или друго вписване. Именно въвеждането на системата Change Management System ще прекрати подобни изкушения, но очевидно тук никой не иска това да се случи.

По информация на в. БАНКЕРЪ за последните десет години за въвеждането на електронното управление в държавната администрация са пръснати 1 200 млн. лв., а резултатът е почти нулев. В момента сериозна немска компания е предложила да изгради системата на Агенцията по вписвания, но според наши източници нейните представители дори не са били допуснати да внесат предложенията, тъй като се готвела обществена поръчка за 2.5 млн. лв, която си имала и конкретен адресат. Това, разбира се, едва ли е някаква кой знае каква новина на нашата географска ширина. Ако все пак се вземе решение и новата система бъде изградена, това със сигурност ще засегне бизнеса на доста хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във