Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тръмп на война с ЕС и "Харли-Дейвидсън"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че администрацията му подготвя наказателни мита за вноса на европейски автомобили. В публикация в "Туитър" Тръмп заяви, че начинанието няма да отнеме много време.

Американският държавен глава не спести критики към компанията "Харли-Дейвидсън", която обяви намеренията си да пренесе свои производствени мощности извън САЩ. Производителят на мотоциклети предвижда да произвежда своята стока за износ извън Щатите, когато новите тарифи действително влязат в сила. 

"По-рано тази година от "Харли-Дейвидсън" обявиха, че ще преместят повечето от заводите си от Канзас сити в Тайланд. Това е много преди да бъдат обявени тарифите. Те просто използва тарифите/търговската война като извинение. Показва колко несправедлива и небалансирана е търговията, но ние ще оправим това", коментира на свой ред Доналд Тръмп. 

Наред с това той заплаши производителя с "безпрецеденти данъци". 

"Приключваме с проучването на митата върху автомобили от ЕС... В крайна сметка всичко ще се изравни и това няма да отнеме много дълъг период", написа още американският президент.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстроьм обяви, че засега Европейският съюз не планира търговски преговори със САЩ. 

Малмстрьом каза, цитирана от АФП, че решението на "Харли-Дейвидсън" е естествена последица от протекционистката търговска политика на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във