Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тръмп може да спре сделката между "Грейт Уол" и "Фиат Крайслер"

"Китай може да иска "Джип", но Тръмп би могъл да натисне спирачките". Така американската телевизия CNBC озаглави своя публикация, посветена на потенциалната сделка между китайската компания"Грейт Уол" и американската "Фиат Крайслер", за която "БАНКЕРЪ" съобщи по-рано.

Една от причините според CNBC са моментните търговски отношения между Пекин и Вашингтон, които не са добри. Двете страни водят търговски спор за "предполагаема кражба на интелектуална собственост". САЩ вече обяви, че започва разследване срещу Китай по казуса.

Евентуална пречка са и предизборните обещания на президента Доналд Тръмп. Телевизията също така припомня, че през януари Тръмп се срещна с редица големи автопроизводители и настоя концерните да върнат производството на коли в Америка.

От CNBC посочват, че трябва да се разгледа "политическата осъществимост на една такава сделка". Според експертите в сегашната политическа ситуация "би било рисковано американска марка да бъде продадена на китайска компания". Въпреки това от американската телевизия твърдят, че сделката е възможна, като изтъкват положителния принос на китайските инвеститори към производството на автомобили в Европа.

Все пак към момента сделка между китайците и собственика на брандове като "Джип", "Рам", "Алфа Ромео" и "Мазерати" би била много трудна, включително защото пазарната оценка на "Фиат Крайслер" е почти 20 млрд. долара, а тази на "Грейт Уол" - 16 млрд. долара.

Разбира се, ако се стигне до придобиване или сливане, това ще е най-голямата китайска инвестиция в автосектора в чужбина. Както и една от най-големите сделки в историята на експанзията на китайския бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във