Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Третият лъч на столичното метро е наполовина готов

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта Ивайло Московски и екоминистърът Нено Димов провериха изпълнението на строителството на третия лъч на метрото в София.

Фандъкова отчете, че третата линия на метрото е изпълнена на 56%, откакто преди две години започна строежът. Очакванията на градоначалничката са до края на 2019 г. да бъде пуснат първият етап. По думите й строителните дейности вървят по график. 

Всъщност от инспекцията стана ясно, че 8 от 12 км от трасето на третата линия на софийското метро вече са изградени

Над половината от първия етап на третата метролиния, от Малък градски театър „Зад канала“ до кв. Горна баня, е вече завършен, а до края на 2019 г. ще бъдат изградени общо 39 метростанции и приблизително 40 км метролинии в столицата.

Разплатените средства по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за третата линия към момента са 330 млн. лв. от общо 800 млн. лв.

Директорът на Столичния метрополитен инж. Стоян Братоев уточни, че изпълнението на третия метродиаметър се реализира на два етапа. Братоев уточни, че една от най-сложните за изпълнение е метростанцията при площад "Орлов мост". За изграждането на столичното метро се разчита на средства по ОП "Транспорт".Европейската безвъзмездна финансова помощ е в размер на 390 млн. евро.

Очаква се по третия метродиаметър да се движат 20 специално произведени в Германия за целта метровлака с максимална скорост от 80 км. в час.

Наземното движение в участъка по бул. "Пенчо Славейков" и "Георги Софийски" ще бъде възстановено през есента тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във