Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Toyota инвестира 500 млн. долара в Uber

Японският производител на автомобили Toyota ще инвестира 500 млн. долара в компанията Uber, за да разшири партньорството помежду им в съвместното разработване на самоуправляващи се автомобили. Това включва "масово производство" на автономни автомобили, които ще бъдат част от мрежата на Uber, съобщава BBC. 

Очакванията са двете компании да наваксат изоставането си в този сегмент. Сделката също така поставя пазарна оценка на Uber от около 72 млрд. долара въпреки нарастващите загуби на фирмата за споделено пътуване. 

Технологията, разработена съвместно от двете компании, ще бъде въведена в специален модел на Toyota. Става дума за минивана Sienna, тестовете върху който ще започнат през 2021 година.  

"Това споразумение и инвестиции отбелязват важен крайъгълен камък в превръщането ни в компания за мобилност, тъй като ние искаме да осигурим безопасен и сигурен модел на пътя и да разширим услугите за мобилност като споделените пътуванията", коментира вицепрезидентът на Toyota Шигеки Томояма.

Анализаторите са на мнение, че и Toyota, и Uber изостават доста при разработването на самоуправляващи се автомобили. При Uber основната причина за това е фаталния инцидент в Аризона, където прототип на автономно возило уби пешеходец при един от тестовете. След инцидента компанията закри подразделението си в Аризона и извади от пътя всички такива прототипи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във