Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Токът не бръсне ни правителство, ни бизнес, ни синдикати

Тристранният съвет се събра за тока, напъна се, но не роди дори и мишка.

Седянката на бизнеса с правителството за скока на цените на свободния енергиен пазар отново не доведе до нищо съществено - само се чуха обещания за намаляване на сътресенията. Срещата бе направена по спешност, след като в началото на тази година цените на борсата задминаха 200 лв/мвтч при доставка за следващия ден. В последната половин година вече на няколко пъти се наблюдават подобни "изкривявания". По принцип според прогнозите на КЕВР средната борсова цена на свободния пазар трябваше да е около 70 лв/мвтч, но тези стойности отдавна не са актуални.

Логично през зимата консумацията на ток е по-голяма и съответно търсенето увеличава неговата цена. Затова и бизнесът настоя (за пореден път) да се намалят допълнителните компоненти, свързани с цената на електроенергията, за да бъде конкурентоспособен. Това (също за пореден път) завъртя колелото на обясненията: компонентата "задължение към обществото" ще бъде преразгледана. Индустрията щяла да получи подкрепа и заради високите цени на квотите за вредни емисии. Само че кога точно ще дойде тази благодат  никой не знае. Сходни бяха обещанията на правителството и преди месец при предишната среща на Тристранния съвет, когато цените на тока отново удариха 200 лв/мвтч.

С две думи, бизнесът иска да получава евтин ток и да не плаща висока цена за добавката "задължение към обществото". Което обаче не е възможно да се случи, защото именно чрез тази компонента се поддържа ниска цената на електроенергията за бита, както и се покриват високите цени на тока от топлофикации, ВЕИ централи и американските ТЕЦ-ове. Всъщност на фона на пиковите стойности от 200 лв/мвтч цените на зелените централи и на US ТЕЦ-овете започват да изглеждат доста по-поносими.

Цената на електроенергията в България продължава да е по-ниска от тази в региона с около 20 процента. Това допринася за големия износ на ток, който се извършва у нас от години и съответно спомага за увеличаването на цените му и вътре в страната.

Днес регионалните цени за нашия бизнес, изглежда, са по-малкият проблем, но все някога цените на електроенергията и на нашия свободен пазар ще трябва да достигнат тези в другите държани. Този факт обаче не се нрави нито на бизнеса, нито на КЕВР. За работодателите причината е известна - по-скъпият ток ще доведе до увеличение на цената на продукцията и ще намали конкурентоспособността. Колкото до КЕВР, там въпросителните стоят. При определянето на цената на тока за бита е необходимо да се гледа и какви са стойностите на свободния пазар. Идеята е постепенно регулираният пазар да се изравни като цена със свободния, което за бедна България е страхотен проблем. Не едно и две ръководства на енергийния регулатор са си отивали след поскъпването на електроенергията. Първото правителство на Бойко Борисов също си замина след протести за скъпия ток. Но  Европа настоява да има единен пазар и рано или късно и у нас цените ще трябва да станат европейски. Хубаво би било това да се случи наравно със заплатите.

Ще браним въглищата поне до 2030-а

България възнамерява да брани въглищната си индустрия поне още десетина година, се разбра от изказването на енергийния министър Теменужка Петкова по време на срещата на Тристранния съвет. По думите й запазването на въглищните централи ще е основен акцент в Енергийната стратегия на държавата до 2030 г., в която ще има и насоки за развитието до 2050-а. "Това, което е предвидено в Интегрирания план "климат, енергетика", съответно Енергийната стратегия, е запазване на този тип мощности", поясни Петкова. Според нея именно въгледобивът и ТЕЦ-овете, които произвеждат електрическа енергия, са основна базова мощност в българската електроенергетика.

В новия Интегриран план е предвидено и увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в крайното брутно потребление до 25 процента. Но визията на енергийното министерство е, че оттук нататък не може да има стимулиране на ВЕИ производителите чрез преференциални цени и те ще трябва да изграждат своите мощности изцяло на пазарен принцип.

Друга от мерките е поетапното уеднаквяване на цените на енергията на борсата и за бита. Петкова каза, че целта е през следващите години постепенно да изчезне пазарът, чиято цена се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.
 
КЕВР: Вредните емисии оскъпяват тока

По време на сегашната среща синдикати и работодатели поискаха заедно повече правомощия за енергийния регулатор. Той от своя страна бе категоричен, че една от причините за високата цена на електроенергията на свободния пазар е цената на емисиите. Бизнесът и синдикатите обаче продължават да настояват, че има и други проблеми при борсата.

Иначе председателят на КНСБ Пламен Николов припомни последните срещи на синдикатите с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и поетите ангажименти за защита на въглищния сектор. Той поздрави идеята да се увеличи капиталът на ТЕЦ "Марица-изток 2", за да се ограничат финансовите й загуби. Според Николов е наложително КЕВР да има по-големи правомощия по отношение на надзора на свободния енергиен пазар. Работата на комисията трябвало  по функции да е сходна с тази на Комисията за финансов надзор, която наблюдава Фондовата борса. "Не знам дали е нормално мегаватчас на борсата да се продава по 280 лв., когато на европейските борси цената е 50 евро. Смятаме, че регулаторът трябва да има повече възможности за интервенции в подобни ситуации“, смята синдикалистът.

Чрез износа помагаме на чуждестранни индустрии

Цената на електроенергията в сегмента "Пазар Ден напред" на нашата независима енергийна борса е с 51% по-висока спрямо миналата година. Това не може да се обясни само с ръста на цените на емисиите, на свой ред отбеляза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. А и не било коректно сравнението на цената на тока на българското тържище с тази на другите  заради компонентата "задължение към обществото", в която влиза енергията от ВЕИ-тата и американските централи, но дори и да не се добавя, пак е по-висока.

Евтината енергия, която сме изнесли, сега я купуваме по-скъпо. Ако това продължи, ще доведе до инфлация, като се прехвърли върху цените на стоките, а там, където не може да се прехвърли, ще доведе до липса на производство, е позицията на Велев. Според него няма как едно такова увеличение за един дълъг период да не се прехвърли и върху домакинствата. Председателят на АИКБ подкрепи синдикатите, че ролята на КЕВР в управлението на държавната енергетика и надзора на борсата трябва да е значително по-голяма, и припомни, че чрез износа на електроенергия се експортира евтина суровина за чуждестранни предприятия, с които българските се конкурират на международните пазари.

Министър Петкова не пропусна да отвори и една друга "страница", припомняйки, че на борсата понякога няма кандидати за закупуване на предоставената електроенергия. Например за 2018-а АЕЦ "Козлодуй" провел 127 търга, но при 48 не е проявен никакъв интерес. ТЕЦ "Марица-изток 2" има проведени 67 търга, към 28 от които не е имало интерес. Същото се отнасяло и за НЕК - от проведени 24 търга четири били изцяло пренебрегнати. Но в отговор на въпроса на работодателите за държавната помощ за цените на емисиите скромно спомена, че КЕВР и Фонд "Сигурност на електроенергийната система" трябва да подготвят анализ за опциите.

Ниска ликвидност - резки промени в цените

Моето лично впечатление е, че на Тристранния съвет не беше постигнато разбиране за дълбочината на проблема или за необходимостта спешно да се търсят мерки, заяви пред БНР Антон Иванов, експерт в Българския енергиен и минен форум. Според него на свободния пазар се забелязва "доста стръмен ръст на електрическата енергия след септември миналата година“ и въпреки че са били обсъждани различни варианти за намаляване на този ръст, цената продължавала да се покачва. В първата седмица на януари се доближи до цените на съседните борси, добави специалистът. Той смята, че един от проблемите на нашата борса е, че е нисколиквидна - на нея се предлагат малки количества енергия, а когато имаме малко предлагане на даден продукт, винаги има възможност с леко увеличение на търсенето цените рязко да се променят. За Иванов и интересите на отделните търговски участници на българската борса са "доста различни" - някои са склонни да купуват електроенергия и на по-висока цена от средните нива, защото имат гарантиран пазар. По същия начин стоят нещата и с някои енергийни дружества, които впоследствие могат да получат компенсации през регулациите на пазара.

Георги Велев

Facebook logo
Бъдете с нас и във