Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Теменужка Петкова установила нарушения при "Цанков камък" още като шеф на АДФИ

С писмо на министъра на енергетиката Теменужка Петкова от 14-ти август 2017 г., понеделник, до директора на Агенцията за държавна финансова инспекция бяха изискани докладите от извършени финансови инспекции от органите на АДФИ, свързани с възлагането и реализацията на проекта за изграждане на хидровъзел "Цанков камък". Същите бяха получени в МЕ и са изпратени отново на органите на прокуратурата във връзка с подадения тази седмица от депутати от 44-то Народно събрание сигнал до главния прокурор. Това съобщиха от министерството на енергетиката.

"През 2012 г. е извършена проверка за законосъобразност относно спазване на нормативните актове в областта на обществените поръчки във връзка с възлагането на строително-монтажни дейности, строителен и авторски надзор, консултантски услуги и технически становища на обект Хидровъзел „Цанков камък“, както и изпълнението на сключените договори. Установени са 65 нарушения на ЗОП, Правилника за прилагане на ЗОП и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Установено е, че са извършени разходи на обща стойност 232 млн. лв., без да са проведени обществени поръчки", посочват от ведомството.

"Докладът е изпратен от тогавашния директор на АДФИ г-жа Теменужка Петкова до органите на прокуратурата и съдържа информация за извършените проверки, установените нарушения и отговорните длъжностни лица", се казва в съобщението.

По-рано днес зам.-председателят на Националния съвет на БСП Деница Златева попита защо като шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова не е подала сигнал, ако е имало проблем с „Цанков камък“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във