Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТЕЦ "Варна" вече получава приходи

Единствената българска газова централа ТЕЦ "Варна" отново се появи на енергийното поле. Дружеството припомни неотдавна пред медиите, че желае да продава електроенергия на регулирания пазар, но не иска  да бъде квалифицирано като привилегирован потребител. Причината за изказването на мениджмънта му бяха коментарите около поисканата цена за продажбата на електроенергия от над 190 лв/мвт. Подобна цена е по-висока дори от тази на т.нар. американски централи и това провокира бизнеса да протестира срещу включването на ТЕЦ "Варна" при доставките на ток за бита.

Само енергийният регулатор е органът, който има компетенцията да вземе решение какви да бъдат цените на електрическата енергия на генериращите мощности в страната, включително и за варненската централа, обясниха от компанията. Оттам допълват, че са предоставили на КЕВР обективна обосновка на всичките си разходи, както и на това, че централата е нужна за стабилността на енергийната система.

Точно поради последната причина ТЕЦ "Варна" тихомълком вече получи квота от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за предоставяне на студен резерв за периода от началото на май до края на юни. В готовност за работа ще е блок VI на централата, а предоставената мощност е 166 мегавата.

В бранша се говори, че именно заради ТЕЦ  "Варна" държавата тази година увеличи нивото на студения резерв от 500  на 650 мегавата.

Важността на централата за електроенергийната система е посочена в становище на ЕСО, изискано от Комисията за енергийно и водно регулиране през октомври 2016 година. В него се отбелязва, че изведените блокове на варненската ТЕЦ са намалили сигурността на електрозахранването на потребителите в Североизточна България, като този негативен ефект ЕСО трябва да решава постепенно с технически средства и значителни инвестиции в преносната мрежа.

Учудване буди фактът, че според финансовия отчет на варненското дружество за 2017-а то е на печалба с близо 60 млн. лева. Това се случва, без да е продаден и един киловат електроенергия. Печалбата е формирана от преоценка на активите. При счетоводната операция дълготрайните активи се увеличават от 10 млн. лв. през 2016-а на 275 млн. лв. година по-късно. Загубата от 5 млн. лв. пък се превръща в печалба от 69 млн. лева. Учудващо добрата година за централата е помогнала на собственика й - фирмата "Сигда" на семейството на бившия транспортен министър Данаил Папазов, да разпредели 30 млн. лв. дивидент за себе си. С подобни средства тя спокойно може да обезпечи значителна част от кредита, взет за покупката на ТЕЦ-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във