Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТАНДЕМ В ОБЪРКА ПРЕДСТАВИТЕ НИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА КОЛБАСИ

Европейският пазар е голямото предизвикателство пред българските производители на хранителни стоки, твърди Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България. Засега бариерата пред експорта на наши стоки е непреодолима. Месото ни е с превъзходни вкусови качества, но за съжаление консумацията му в чужбина е забранена заради ваксините, които използват българските ветеринари. Например ваксинирането на свинете против чума е забранено в Европа, защото богатият европейски фермер може да си позволи да избие болните животни и държавата субсидира този начин на ограничаване на заразата. Кирил и Тодор Вътеви са убедени, че един ден бариерите ще се вдигнат пред високото и контролирано качество на българските хранителни продукти. Патриотичният оптимизъм на двамата братя не е без основание, като се има предвид, че те са сред най-големите производители на месни произведения в страната. Избрали са мотото България може за девиз на фирмата си Тандем В. Опитват се да докажат, основателноста му с новото си предприятие за преработка на свинско и телешко месо, официално открито в края на миналата седмица. Фабриката в Илиянци обърква досегашните представи на българина за производство на колбаси. Стените, подовете и цялото технологично оборудване в помещенията (изработено в Германия, Франция, Швейцария и Швеция) са съобразени с изискванията на европейските стандарти. Влизането в цеховете е невъзможно без дезинфекцията с разтвор на спиртна основа в хигиенния шлюз. Движението в сградата се контролира от електронна система за видеонаблюдение и контрол на достъпа, а климатичната инсталация поддържа постоянна температура от 10 градуса. Настилката в производствените помещения не позволява да се подхлъзнеш дори ако се разлеевода и мазнини. Подовете са с бактерицидно покритие, както повеляват изискванията на ЕС. Братя Вътеви са убдени, че могат да преборят ограниченията на общия европейски пазар. Затова отсега кандидатстват за сертификат за износ, въпреки че шансовете им са нищожни. Поне засега. Единственият начин да стъпим на този пазар е да преработваме замразено месо от Европа, което обаче отстъпва по вкусови качества на българското, коментира Кирил Вътев. За сметка на това колбасите и маринованите меса, произвеждани от фирмата, са същите като продаваните в Австрия и Германия. Съобразихме рецептурите с техните, за да може да изнасяме такива продукти веднага щом пазарът се отвори. Вместо да се оплакваме, по-добре е да се борим, допълва Тодор Вътев. Той не крие и дори се гордее, че двамата с брат му са бивши борци свободен стил, възпитаници на спортното училище в Русе и на Националната спортна академия, състезатели и треньори в Славия. Смята, че волята и способността да преодоляват трудностите дължат именно на спорта. И на въпроса за връзката между борбата и производството на салами отговаря през смях: Храната прави борбата.След като приключват със спортната си кариера, двамата братя решават да навлязат в частния бизнес. Началото, поставено през 1993 г., е повече от скромно - фирмата им прави сандвичи, които разкарва по кафенетата с двата семейни трабанта. Две години по-късно Вътеви решават да разширят производството си и се свързват с водещото проектантско бюро от Германия Фалкенщайн - архитекти и инженери. Германските специалисти разработват проекта, който трябва да бъде реализиран върху терен от 13 дка до зеленчуковата борса в софийския квартал Слатина. Провалът идва, след като идеята не получава одобрението на българските институции и банки. От този период датира приятелството и сътрудничеството и с германския експерт Йозеф Фалкенщайн, който е проектант и на новата фабрика в Илиенци. След неуспеха се озовахме в стола на завод Искра, където допреди няколко месеца беше разположено производството ни на сандвичи, разказва историята на фирмата Тодор Вътев. Помещението е огромно и за да оправдаят високия наем, братята решават да се заемат с още нещо. Производството на колбаси се налага от само себе си - намирането на качествени меса е основният проблем, пред който Тандем В е изправена. През 2000 г. Вътеви купуват сградата на бившия Институт по заваряване, взривяват я и започват ново строителство. До март тази година, когато фабриката е напълно завършена, братята инвестират в нея 8 млн. лева.Половината от финансирането е осигурено от Хипоферайнсбанк (сега ХФБ България). Българските банки не ни се довериха. Кредитните експерти на Хипоферайнсбанк обаче всеки ден бяха на обекта и се интересуваха как се изпълнява проектът. След два месеца отпуснаха кредита, чийто срок на погасяване е три години, припомня си Кирил Вътев. С гордост отбелязва, че 30 на сто от заема вече е погасен, въпреки непосилните на пръв поглед условия - обезпечението на кредита е 250 процента. Двамата братя залагат цялото фирмено имущество, дори и жилищата си. Възнамеряват да кандидатстват и за субсидии по програма САПАРД при бъдещо разширение на производството. Първоначално отхвърлихме този вариант, защото размерът на кредитите по тази програма не отговаряше на нашите инвестиционни намерения, уточнява Кирил Вътев. Капацитетът на предприятието е да преработкава на 30 тона месо дневно. То осигурява работа на 140 души, чиято заплата ще бъде от 200 до 800 лв. в зависимост от нивото на отговорност. След броени дни Тандем В изпраща свои специалисти на обучение във Франция, други току-що са се върнали от специализация в Германия и Австрия. Правим го, защото трябва да следим всички новости в бранша и да сме в крак с времето, пояснява Тодор Вътев. Плановете за бъдещето той определя като скромни и постижими: Важно е да погасим задълженията си и да построим нова кланица.

Четете още

Банкеръ Weekly
криза

Банковите заплати се сриват

Текучеството е огромно, заплатите - 700 лева. Още »
Банкеръ Weekly

За България тоягата, за Гърция моркова

Докато евродепутатите решават да отпуснат повече пари за Гърция и Кипър, Витория Вилафранка, която е директор на Дирекция "Административен капацитет и изпълнение на... Още »
Банкеръ Daily

Рекордно ниски лихви по жилищните кредити в левове

ГПР по жилищните кредити в левове намалява до 5.19 на сто. Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във