Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Свилоза“ и индийска компания инвестират 12,5 млн. евро в ново производство

Предприятието за производство на целуоза „Свилоза“ АД и индийската компания „Сигачи Индъстрис Прайвит Лимитид“ ще инвестират 12,5 млн. евро в учредяването на ново акционерно дружество.

Предмет на дейност на новоучреденото дружество, чието име все още не е известно, ще бъде производство и реализация на микрокристална целуоза и продуктите от нея.

Намеренията са да се изгради напълно ново производство, което ще е разположено на площадката на „Свилоза“. Планът е да се произвежда около 10 хил. тона микрокристална целулоза годишно. Свищовският комбинат прави и нова централа за биомаса, която ще осигурява изцяло енергията, необходима на комбината за основната му дейност. Тя също ще е на стойност 50 млн. лв. и с мощност 12 мегавата.

"Свилоза" АД, чрез основното си дъщерно дружество "Свилоцел" ЕАД, е единственият производител в България на сулфатна избелена целулоза и продукти от нея. "Свилоцел" ЕАД притежава FSC® сертификат (FSC® C112486) по проследяване на продукцията и може да предложи сертифицирана сулфатна избелена целулоза по заявка на клиента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във