Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Съдружник в "Джи Пи Груп" се сдоби с обвинение

Въпреки действията на прокуратурата "Джи Пи Груп" продължава ремонта на "Граф Игнатиев"

"Две лица" от "Джи Пи Груп" са с повдигнати обвинения, съобщи прокуратурата. "Те са привлечени за това, че от началото на 2014 г. до 7 октомври 2018 г. са се сговорили (престъпление по чл. 321, ал. 6) да извършват данъчни и финансови престъпления с цел получаване на имотна облага в особено големи размери." На единия от привлечените е повдигнато обвинение за пране на пари.

Досъдебното производство бе образувано след пресичането на опит на съдружник във фирмата да нареди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина. Сумата бе запорирана от прокуратурата в рамките на разследване, започнало след сигнал на разследващи журналисти и вицепремиера Томислав Дончев за злоупотреба с евросредства чрез консултантски фирми. 

"Парите са акумулирани от различни банкови сметки в лична сметка на единия от обвинените - съдружник в "Джи Пи Груп", който наредил превеждането им в друга негова лична сметка в чужбина. На обвинените са наложени мерки за неотклонение "Парична гаранция" в размер съответно на 30 000 лв. и 15 000 лв.", съобщиха още от държавното обвинение.

Данните от Търговския регистър показват, че двамата основни съдружници в "Джи Пи Груп" са Владимир Житенски и Георги Василев, които притежават над 95% от акциите. Третият съдружник е Стефан Тотев.

В отговор строителният гигант излезе с позиция, в която се казва, че всички средства, с които компанията и нейните акционери работят, са с ясно доказан и законен произход. "Извършването на финансови и банкови операции е обичайна дейност, която не съдържа никакви елементи на престъпление", твърдят от "Джи Пи Груп". Оттам акцентират, че преди месец са заявили в писмен вид до прокуратурата желанието си за пълно съдействие на разследването, но прокурорите не са потърсили фирмата за официална информация. Изтъква се също, че в момента на повдигането на обвиненията са предоставени повече от 1000 страници доказателствен материал за законния произход на средствата, а до момента по случая прокурорите не били представили никакви доказателства съобразно изискванията на чл. 219 от Наказателнопроцесуалния кодекс.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, в края на октомври държавното обвинение изиска от Столичната община документите по обществената поръчка за ремонта на бул. "Граф Игнатиев". Поръчката за 24 млн. лв. бе спечелена от "Джи Пи Груп". Няколко седмици по-рано министър-председателят Бойко Борисов пък нареди на Агенция "Пътна инфраструктура" да намери законов способ, така че да извади фирмата от всички проекти с европейско и държавно финансиране. "Джи Пи Груп" обаче дори не дочака мерките на пътната агенция и сама се отказа от два спечелени договора. Първо, от строителството на тунела "Железница" за 185 млн. лв., а впоследствие не подписа контракта и за реконструкцията на трамвайното трасе по линия №5 в столицата, оценена на 46 млн. лева. Само че към началото на ноември в Агенция "Пътна инфраструктура" още не бе постъпило официално заявление на компанията, че се отказва от строежа на тунела. Шефът на ведомството инж. Светослав Глосов разясни, че забавянето произтича от две обжалвания на търга за строителството на тунела, които се разглеждат от Върховния административен съд. "Чакаме решението на ВАС. Ако съдът потвърди правилността на решението на АПИ за класиране на "Джи Пи Груп", тогава ще ги поканим и ако те депозират отказа от подписване на договор, ние сме длъжни да поканим втория в класирането", отбеляза Глосов. Втори в класирането е консорциум, оглавяван от "Главболгарстрой".

Facebook logo
Бъдете с нас и във