Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Съдийката по СДС-делото с шокиращо чисти ръце

В истинска пародия се превърна изслушването на кандидатката за съдебен инспектор Димана Йосифова в парламентарната правна комисия. В петък (9 март)депутатите бяха уведомени, че разговарят с българския съдия с изключително чисти ръце, най-чистите ръце. Съдийката от Софийския градски съд (СГС)не можа да се нахвали и обясни как като напише поредния си акт, си казвала: А, излетях в космоса. На въпрос защо напуска съдийската длъжност,Йосифова отговори, че съдията бил самотник и полагал къртовски труд. Тя излитала в космоса, пък медиите давали отзиви, които дори не си сънувал.


В токшоуто на Йосифова се стигна до скандални признания за нарушенията в СГС. За масовата практика за избягване на случайния принцип на разпределение на делата, чрез подаване на много еднакви искове, за да се налучка правилният съдия, кандидат-инспекторката каза, че това уродливо явление съществувало сравнително отскоро - от година-две. А делата за регистрация на политическите партии никога не били разпределяни на случаен принцип. Тя изтъкна още, че като попадне една партия при един съдия, там си и остава.


Йосифова предизвика шумен скандал преди изборите за Народното събрание и европарламента през 2009-а, когато отказа да регистрира новото ръководство на СДС начело с Мартин Димитров с мотива, че новият устав е недемократичен и разпоредбите му не дават на съда основание да приеме, че това е устройствен акт на партия със сериозни политически амбиции. После определението й беше отменен от Върховния касационен съд, но СДС не успя да участва самостоятелно в изборите за европарламент и се яви като част от Синята коалиция.


Парадоксалното е, че депутатите от тази коалиция не присъстваха на заседанието, а правната комисия не можа да събере и половината от членовете си. Йосифова пък не спря да четка присъстващите представители на ГЕРБ, чиято номинация е тя. За мен е изключителна чест да отговарям пред народни представители. Произнасяла съм решения в името на народа и винаги съм искала да бъда изслушана от представителите на народа, подчерта кандидатката за съдебен инспектор. Никой от представителите обаче не попита за скандалната регистрация през 2005-а на Партията за възход и равенство, чийто лидер Бедри Шефик бе издирван за неплатени данъци и неустойки по приватизационни договори. Съдийката пренебрегна обстоятелството, че учредителното й събрание е проведено в Истанбул, а предоставените документи са на турски език и не са легализирани.


Депутатите си затраяха и за водени от Йосифова търговски дела, довели до кражби на фирми - като случая Мавродийски, след които името на съдийката влезе в официален доклад на прокуратурата за разследваните за корупция магистрати. Следовател от НСлС дори поставя въпроса за сваляне на имунитета й, но е отстранен от разследването, а заместилите го двама негови колеги приемат, че няма данни тя да е извършила престъпление.


Йосифова, отрече името й да е било споменавано в проверка на инспектората, въпреки че още миналата седмица стана ясно, че в свое становище от 20 февруари 2012 г. органът, в който иска да работи, препоръчва председателят на СГС Владимира Янева да упражни засилен контрол върху нейната работа и тази на колежката й Ася Събева. При проверка на инспектората по жалба на две банки се установява, че двете са предпочитани от страни по делата по несъстоятелност поради необичайната бързина на администриране, разглеждане и решаване на съдебните производства, при което не са извършвани предвидени в закона процесуални действия.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във