Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Струма" през Кресненското дефиле - проект за 1 млрд. лева

Агенция "Пътна инфраструктура" стартира през седмицата обществените поръчки за проектиране и строителство на платното за София на автомагистрала "Струма", в участъка Кресна - Крупник. Става дума за платното в посока Кулата - София, което ще преминава източно от Кресненското дефиле. Индикативната стойност на поръчките е 875.3 млн. лв. без ДДС. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020".

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, в края на май паднаха всички съдебни пречки пред допълнителния обход през дефилето. Тогава Върховният административен съд окончателно отхвърли последните три жалби по оценката за въздействие на околната среда, внесени през октомври миналата година.

Сега обществената поръчка е участъкът е разделен на два лота. Според пътната агенция по този начин ще може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срока на оперативната програма - до 2023 година. Както е добре известно, за изграждането на цялата магистрала "Струма", правителството получи от Европейската комисия над 1.5 млрд. лева. Ако аутобанът не бъде завършен в срок, може да се стигне до ситуация, при която държавата да се раздели с еврофинансирането. 

Иначе, първият лот от новия търг е с дължина 13.2 км. Става въпрос за отсечката от лявото платно на автомагистралата от км 375+860 до км 389+100 и прилежащите пътни връзки. В рамките на процедурата ще бъдат построени 3 тунела - "Симитли" (с дължина 211 м), "Ракитна" (1 135 м) и "Стара Кресна" (1 052 м). Те ще бъдат с инсталации и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т. н. Ще бъдат изградени 10 виадукта с обща дължина 3,5 км, както и 3 броя надлези и подлези. Индикативната стойност на тази част е 444 796 305 лв. без ДДС.

Вторият лот от обществените поръчки е с дължина 10.4 км и включва обходния път на Кресна, който е 5.5 км. Според заданието на АПИ при обхода ще бъде изградена площадка за краткотраен отдих, която ще бъде с електричество, вода и канализация. От площадката ще има и връзка с населеното място Кресна. В участъка ще бъдат построени 4 тунела - "Тисата" (с дължина 171 м), "Света Неделя" (1.3 км), тунел "Кресна 1" (358 м) и "Кресна 2" (230 м). Предвижда се изграждането на 11 виадукти с приблизителна дължина 5 км, както и 9 надлези и подлези. Чрез пътен възел "Кресна" - ще се осигурява достъпа в посока Кулата - София. Индикативната стойност на този лот е 430 525 209 лв. без ДДС.

Пътната агенция поставя 1556 дни срок за завършване на строителствата.

Кандидатите за първия лот могат да подават офертите си до 8 ноември, а тези за втория лот - 15 ноември. Очакванията са, че апетитната поръчка ще предизвика интерес както в големите транспортни у нас, така и на чуждестранни играчи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във