Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СТРАХ И НАДЕЖДА В АГЕНЦИЯТА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ

Надежда и страх тресат Агенцията за приватизация. С години нагажданата според личността на Захари Желязков управленска машина е на път да се сгромоляса, въпреки че от няколко месеца се знаеше за смяната на главния й двигател. В коридорите на агенцията се разхождат начумерени служители, които се чудят дали скоро няма да се окажат извън пределите на Аксаков 29.
Още през септември отлично информираният в.БАНКЕРЪ предрече смяната на ръководния екип на АП. Прогнозата ни пък стана повод за какви ли не догадки и спорове относно личността на бъдещия главен приватизатор.

Нежният преврат в АП

най-после се състоя. Желязков беше свален безкръвно и културно. Друго не се и очакваше. Още щом започнаха скандалите между групичката на Христо Бисеров и Йордан Цонев и премиера Иван Костов, бе ясно, че Захари Желязков ще изгърми при евентуална загуба на опозиционерите в синята партия. Въпреки това смяната на шефа на АП, чийто стол започна да се клати още с назначаването на вицепремиера Петър Жотев за втори човек в държавата, се забави неоправдано дълго.

В крайна сметка Левон Хампарцумян бе назначен тихо и кротко за изпълнителен директор на Агенцията за приватизация, така както предрече БАНКЕРЪ. За негови заместници и съратници в новия управляващ орган на АП - изпълнителния съвет, са избрани синият пернишки депутат Пламен Стоилов и активистката на СДС от Разград Маджиде Ахмедова. И докато за Хампарцумян се знае много, новите членове на ръководния орган на АП досега не са попадали в прожектора на публичния интерес. Пламен Стоилов е роден през 1960 г. в Перник и в духа на традициите на родния си пернишки район, известен с множеството предприятия на тежката машиностроителна индустрия, се дипломира като машинен инженер. Незабележим сред другите депутати, той участва в работата на бюджетната и икономическата комисия на 38-ото Народно събрание. Може би най-доброто качество на Стоилов е, че не се е обвързвал с различните лобита в СДС и около него няма шумни скандали.

Маджиде Ахмедова е родена в Разград също през 1960 година. За разлика от Стоилов, тя цял живот се е занимавала със счетоводство и данъчно облагане, което вероятно ще се отрази ползотворно на икономическия начин на мислене в управлението на АП. Досега шефовете на агенцията бяха или юристи, или инженери. Ахмедова е завършила специалността Счетоводство и финанси в свищовския икономически ВУЗ. Работила е като главен счетоводител и главен данъчен инспектор. Била е и председател на Общински съвет - Търговище. Последната й длъжност преди новото назначение е главен експерт в кабинета на главния секретар на Министерския съвет.

След новото назначение на Хампарцумян овакантеният от него пост се превърна в апетитна

мишена за кандидат-министри

Най-упоритият слух през седмицата твърдеше, че той ще бъде зает от Кирил Гегов, главен изпълнителен директор на БУЛГАРГАЗ ЕАД. Помолен за коментар, Гегов отсече: Никой никога не ми е предлагал да заема мястото на г-н Левон Хампарцумян. Никой, разбира се, освен вестниците. Така че въпросът трябва да се отправи някъде другаде и към някой друг.

В очакване на уволнението си Желязков търпеливо изграждаше образа на жертвен агнец, чието заколение е в полза на демокрацията. Решението за смяната на директора на АП, което трябваше да вземе Министерският съвет, се отложи на няколко пъти. Сред предполагаемите причини се сочеха ту отсъствието на премиера Иван Костов от страната, ту съпротивата на част от парламентарната група на СДС, ту пазарлъците около запазването на част от екипа на старото ръководство на АП. Тези вълнения приключиха с пълното поражение на Желязков - той и цялото хасковско лоби напускат Агенцията за приватизация.

Захари Желязков го чакат тежки празници

- предрече отлично информиран източник пред в.БАНКЕРЪ. Не само защото остава без работа и не може да възстанови депутатския си статут и имунитет (тази трансформация е привилегия само на министрите и техния началник). Но и защото се предполага, че го очаква нерадостната съдба на човек, към който ще бъдат отправени тежки обвинения за накърняване на държавния интерес. Новото управление на АП ще подпомогне активно ревизирането на скандалните сделки на предшественика си. До анулиране на договори едва ли ще се стигне, но Левон Хампарцумян е категоричен, че инвеститорите ще бъдат гонени до последно за изпълнение на следприватизационните си ангажименти. Нещо, което отдавна трябваше да се случи.

В ранната вечер на 19 декември

Левон Хампарцумян събра служителите на АП, за да ги призове към лоялност, Захари Желязков пък прикани всички да помагат, колкото могат. Така и не се разбра обаче защо спряганият за заместник на Хампарцумян и досегашен заместник изпълнителен директор на АП Илия Калоферов не успя да запази поста си. За него се говореше, че кариерата му се движи само в една посока - нагоре. Изградил добра мрежа от познанства и приятелства сред чуждестранните и българските инвеститори у нас, той успяваше да се разбира с всички - и с управляващите, и с бизнесмените. Спокойният му пост на заместник на Желязков му предоставяше изгодната възможност да си разиграва коня, без да носи последствията от обществената критика.

Калоферов едва ли ще остане

дълго без работа. Ако не приеме някое примамливо предложение на чуждестранния бизнес в България, той вероятно ще се върне към адвокатската кариера. Още повече че в Пловдив той има юридическа кантора, в която е замразил участието си само временно. Според най-упоритите слухове Калоферов ще започне работа на висша длъжност в голяма инвестиционна банка, базирана в Лондон.
Сред големите промени някой би могъл да си помисли, че оттук нататък АП я чака светло бъдеще. Всъщност обаче големите проблеми тепърва предстоят. Неколкомесечното тенденциозно забавяне на приватизационния процес, заради проблемите около ръководството на АП, накара много инвеститори да загубят вяра в обещаваната прозрачност на раздържавяването в България. Така че Хампарцумян ще трябва да положи доста енергични усилия, за да завърши започналата уж успешно от правителството на Костов през 1997 г. мащабна приватизация у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във