Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Столичното парно пак го закъса за пари

S 250 f217c151 2506 40ab b25c f09c57ca5266

 

Преди повече от 40 години в българските киносалони се появи филмът "Топло", който придоби голяма популярност. Основната идея на комедията бе, че хората от столична жилищна кооперация отчаяно искат да се свържат с мрежата на топлофикация, за да им е топло през зимата. И понеже държавата им отказва, те наемат трима частни майстори, само че те офейкват с парите…
От "Топло" и в наши дни можем да си извадим поуки - за съжаление отново в негативен аспект. Услугата, предлагана от софийската "Топлофикация“, е все така удобна и незамърсяваща - като печките например, но и дружеството се управлява все така неадекватно. И хората вече не се борят да се присъединят към мрежата, ами ако може да се откачат от нея. Накрая идват и едни частни майстори, сега наричани топлинни счетоводители, и ти казват колко дължиш за "топлото". При тях сметките са така описани, че за да ги разбереш, е необходимо да си професор по математика и физика.

С две думи, един доставя, друг смята, никой не отговаря за качеството, но пък абонатът е задължен до гроб да ползва услугата. И на фона на тази перфектна система за плащане с гарантирани клиенти "Топлофикация София" отчита колосални загуби, и то години наред. Само за 2017-а тя е "на червено" с 34.8 млн. лв., като това далеч не е най-лошият й резултат - през 2014-а загубите й достигат 85 милиона.

С времето обаче нещата загрубяват - до края на миналата година натрупаната нетна загуба на компанията е над 319 млн. лева. От финансовия й отчет се разбира също така, че се увеличават и нейните задължения, като общият им размер вече е над 760 млн. лева. Така че дори някакво чудо да й помогне да си събере всички вземания от клиенти, пак би била в критично положение.

Основната част от тези дългове са към Българския енергиен холдинг, на когото столичното парно дължи 500 млн. лв. без лихвите. Връщането на тези пари трябва да започне след 2020-а, което при сегашното положение въобще не е ясно как ще се случи.

Други 112 млн. лв. общинското предприятие дължи на "Булгаргаз". Всяка година през лятото сумата нараства, но този път, изглежда, явлението е нарушило сериозно финансовия баланс на газовия доставчик. Това наложи и намесата на Министерството на енергетиката. Министър Теменужка Петкова разпореди част от приходите от продажбата на тока от когенерациите на топлофикацията да отива директно по сметката на "Булгаргаз", за да не изпадне компанията във финансов колапс. Мярката по всяка вероятност ще продължи до края на есента, когато столичното парно отново ще започне да изплаща поне част от задълженията си.

Подобно прехвърляне на средства е правено и преди, но то само влоши допълнително финансовото състояние на софийското дружество. Няма да е голяма изненада, ако същото се повтори и сега.

Всъщност проблемът не е само в липсата на пари, ами в неефективното им разпределение. Като цяло приходите наистина намаляват, което е накарало "Топлофикация София" да свие и разходите си. Предприятието отдавна не изпълнява изцяло ремонтната си програма, но дали по този начин наистина пести средства? Последствията ги видяхме през февруари 2017-а, когато части от квартал "Младост" останаха в продължение на повече от седмица без топла вода и парно.

Безпаричието може да забави допълнително и проектите за изграждане и ремонт на турбините в ТЕЦ-овете на дружеството. Но проектът за изгаряне на боклук чрез системата на RDF блокчета за момента е финансово подсигурен, защото Столичната община реши да изтегли заем от 67 млн. лв., за да се изгради инсталацията.

От отчетите на топлофикацията се вижда и че тя не складира големи количества мазут, което е резервното гориво - в случай на спиране на доставките от "Булгаргаз". На практика това е единствената компания, която си позволява "лукса" да доставя природен газ на дружество, знаейки, че ще си получи само малка част от парите навреме. Никоя друга фирма днес не иска да доставя синьо гориво на столичното парно. То е най-големият консуматор на природен газ у нас, като годишно използва около 650 млн. куб. метра. Но само от септември миналата година досега просрочените му задължения към "Булгаргаз" са се увеличили с 52 млн. лева.

Хронично неразрешим проблем за топлофикацията си остава ниската събираемост при сметките. Традиционно едва около 60% от абонатите си плащат навреме за услугата, а с другите или се водят дела, или те са намерили начин да се измъкнат за сметка на съседите си. За 2017-а, чрез съдебни дела, предприятието е успяло да събере от некоректните си клиенти малко над 21.6 млн. лева.

Другият негов голям длъжник с над 29.2 млн. лв. е НЕК. Държавната фирма обаче е в още по-тежко финансово състояние и от столичното парно, а и както вече стана дума, текущите плащания за произведения от него ток ще отиват директно в "Булгаргаз".

Столичната топлофикация изпълнява социална функция, заяви неотдавна Валя Чилова, председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичната община. Според общинарите основна причина за натрупването на дълга са решенията на КЕВР да задържи цената на парното. Дружеството не определя цената нито на входа, нито на изхода и това създава финансови затруднения, изтъкна Чилова и призова общинските съветници да не ескалират излишно напрежението около него.

При сегашното му финансово състояние се очертават два логични изхода от ситуацията - нов заем или нови опити за приватизация. Но и на двата не се гледа добре с оглед на факта, че догодина трябва да има избори за кмет в София. Политическата конюнктура предполага и запазване на цените на услугата, за да бъдат избирателите удовлетворени от управлението.
Да, има и вариант държавата да отпусне още пари за "кацата без дъно". Така целокупният български народ ще плати сметката за топлото в столицата. До следващия път.
<!--[if-->
<!--[endif]--><!--![endif]--><!--![if-->Пламен Симеонов

<!--[if--><!--[endif]-->


<!--![endif]--><!--![if--><!--![endif]--><!--![if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във