Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Столичният бул. Витоша е на 54 място по наеми в света

Първенец е 5-то Авеню в Ню Йорк

Софийският бул. Витоша е на 54-то място по най-скъпи цени за наем на търговски площи сред 500 локации в света. Това показва проучването "Търговските улици по света" на Cushman & Wakefield. То се провежда за 27-ми път и се базира на данни на консултантската компания и нейните партньори. Установено е още, че френското авеню Шанз-Елизе в Париж е най-скъпата търговска улица в Европа, Африка и Близкия Изток. Спрямо резултатите от проучването от Cushman & Wakefield констатират, че наемните нива в света са нараснали с 35% през изминалите 12 месеца.  

Според проучването, в световен мащаб Шанз-Елизе остава на трето място. Средният наем там е от 1104 евро за кв. м. на месец. Тази година 5-то Авеню в Ню Йорк запазва първата си позиция, където търговците плащат по 2818 евро за кв. м. на месец. От консултантската компания отбелязват, че макар да преживява спад, Коузуей Бей в Хонконг остава втората по цени в света търговска улица. Там наемите са от 1932 евро за кв. м. на месец. В Топ 10 на световните търговски локации от азиатските столици влизат още Токио и Сеул.

За сметка на това обаче нашият бул. Витоша пада с две позиции. Тук средната наемна цена на 44 евро за кв. м. на месец. Непосредствено пред нас е братиславската "Обходна улица", а още една позиция по-напред - "Магеру булевард" в Букурещ, със среден наем от 45 евро за кв. м. на месец.

"Пазарът на търговски площи и потреблението у нас се възстановяват с по-бавни темпове от развитите държави в региона, но показват стабилност – наемните цени на бул. "Витоша" се запазват и това са реалните нива към момента", заяви мениджърът "Търговски площи" във Forton/Cushman & Wakefield Росен Генев. Според него след поредицата от ремонти Витошка привлича сериозен поток от хора, но е важно и каква е концепцията на наемателите. Генев отчете факта, че вече освен, магазини за дрехи и аксесоари вече има и заведения, дрогерии, аптеки и мобилни услуги.

Що се отнася до ситуацията в Европа, според мениджърът за Европа, Африка и Близкия Изток Джъстин Тейлър,пазарите на търговски площи се възстановяват с бързи темпове, въпреки политическата и икономическата нестабилност в отделни държави. Той дори прогнозира, че в много от развитите пазари в региона се очаква ръст на наемите. Тейлър отбеляза още, че най-силен ръст на наемните цени през 2015-а в региона отбелязват Графтън Стрийт в Дъблин, Ковънт Гардън в Лондон и търговските улици в Милано и Рим.

Консултантската компания отдава общото покачване на наемните цени в глобален мащаб на подобрението на световната икономика. Експертите обе не пропускат да отбележат и че докато развитите пазари в Европа и Америка ускоряват растежа си, то икономиките на развиващите се страни, като Русия, Китай, Бразилия изостават и дори се свиват.

В Азиатско-Тихоокеанския регион като цяло наемните цени са под натиск, защото Китай оказва много силно влияние. Въпреки че страната преживява спад на продажбите в търговията на дребно и в туризма,  продължава да привлича висок клас международни брандове с по-достъпни наеми и нарастващи остъпки за търговците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във