Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Стартира кампания за нощен транспорт в София

Неправителствената организация "Спаси София" започна обширна кампания за въвеждане на нощен транспорт в София. 

Основният аргумент на членовете на организацията е, че през последните години София се утвърди като голям притегателен център за компании с нестандартно работно време, а от скоро – и като все по-популярна туристическа дестинация. Въпреки това, София остава последният толкова голям град в Европа без нощен транспорт.

"Доказано е, че градовете със система за нощен градски транспорт осигуряват много повече възможности за бизнеса, културния и развлекателния живот, туризма, подобряват мобилността и гарантират по-висока безопасност както на пътя, така и в кварталите. Ако искаме София наистина да е приветлив за иновативния бизнес, Общината трябва да осъзнае, че има хора, които работят с нестандартно работно време, че животът в града не спира. София не спи! София работи, изобретява, празнува, вдъхновява непрестанно. Нашият град е буден, но след 23:30 часа, всяка вечер, възможността му да се придвижва с градски транспорт му се отказва, а такситата остават единствена алтернатива", е позицията на организацията.

Експерти от "Спаси София" са разработили и безвъзмездно предлагат на Столичната община система от седем нощни автобусни линии, гарантираща адекватното обслужване на софиянци, "които, противно на мнението на администрацията, не заспиват в 23:30 часа".

Организацията предлага на Столичен общински съвет в бюджета на Столичната община за 2018 г., да бъдат заложени средства за осигуряване на нощен автобусен градски транспорт със следните параметри: седем линии с маршрути и разписание, интервал на движение между колите обслужващи линиите от 30 минути, обособяване на централна трансферна спирка за нощния градски транспорт на пл. Св. Неделя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във