Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СТАЖАНТСКИЯТ ТРУД - ЕВТИНО УДОВОЛСТВИЕ С НЕПРЕДСКАЗУЕМ ЕФЕКТ

Когато мениджърите на рекламната агенция от Чикаго Слак Баршингър (Slack Barshinger) наели преди година и половина току-що завършила студентка от местен колеж за тримесечен стаж, момичето изглеждало идеалният кандидат. Справяло се добре с работата, поне до края на първия месец от уговорения срок. След това изведнъж започнало да се размотава в офиса без настроение и да прекарва времето си в оплакване на объркания си любовен живот. Държанието й бързо убедило началниците, че се нуждае от няколко урока за правилата на професионалния живот. Обяснихме й, че не може да влиза на делова среща, плачейки за приятеля си - разказва Дейна Кеслър, старши мениджър в компанията. - Разговаряхме за приличното поведение и обсъждахме как да решим проблема.Но тъй като ситуацията изобщо не се променила, Кеслър провела още няколко разговора със стажантката. Стигна се дотам, че не можехме да я покажем нито на клиент, нито на някого от ръководителите на екипа, защото се държеше абсолютно непредсказуемо, продължава мениджърката. Когато уговорените три месеца изтекли, момичето, не било потърсено повече.За никого не е тайна, че стажантите излизат на работодателите по-евтино от служителите, наети на пълен работен ден. Точно затова те са особено привлекателни за малките фирми. Едно изследване на Националната асоциация на колежите и работодателите, базирана в щата Пенсилвания, показва, че за трета поредна година компаниите посочват стажантските програми като най-предпочитания метод за набиране на персонал. През 1998 г. този метод е заемал седмо място в класацията.От друга страна, броят на студентите от Нюйоркския университет, приели да станат платени или неплатени стажанти, е нараснал с около 20% през последната година и половина, съобщава шефката на университетския отдел за кариера и професионална реализация Труди Стайнфелд. Същата тенденция потвърждават още много други висши училища в Америка. Вярно е обаче и друго - наемането на колежани и студенти носи със себе си доста сериозни рискове. Понякога този тип служители си позволяват да закъсняват за работа, да отговарят не съвсем любезно на обажданията по телефона и да пренебрегват служебните си задължения за сметка на училищните ангажименти. В действителност цената на стажантския труд може да се окаже доста висока, при това под най-различна форма, предупреждава Елизабет Сондърс - председателка и съоснователка на чикагската компания за връзки с инвеститори Ащън партнърс (Ashton Partners). Често срещана грешка на дребните предприемачи е, че имат твърде нереалистични очаквания за стажантите. Лайза Макензи например си спомня как преди две години помолила стажантка в своята маркетингова фирма в Орегон да направи проучване на пазара във връзка с нов вид технология. След няколко седмици получила цели 500 страници информация без никакъв опит за подреждането й и за някакъв анализ.Собствениците на фирми, които наемат студенти, понякога попадат в капан, защото се изживяват като благодетели или заместници на родителите. Преди две години Джойс Джоя от Херман груп обещала да дари 500 долара за учебната такса на стажантите, които наемала на половин работен ден, и 1000 долара на онези, които й помагали целодневно. Условието й било те да имат отличен успех в училище. Веднъж един от особено старателните й стажанти помолил да получи част от сумата в аванс. Преценихме, че той е много добър служител и изпълнихме желанието му, казва Джойс. Две седмици по-късно момчето спряло да се явява на работа. Решението на проблеми от подобен вид е в по-строгия мениджърски надзор. Стажантите трябва да се избират със същата предпазливост, с която се наемат постоянните служители, признава Рич Слоун - един от създателите на радиошоу и ИНТЕРНЕТ-сайт в Бирмингам, щата Мичиган, които дават съвети на дребните бизнесмени. Дан Кънингъм - основател на компанията за шоколадови изделия от Масачузетс Данс чокълитс (Dan's Chocolates), си има собствена торба с трикове, чрез които пресява кандидатите за работа. Едни от любимите му тестове е да уговаря интервюта в ранните часове на деня, за да види дали бъдещият стажант пристига навреме. Колкото и внимателно мениджърите да пресяват кандидатите за стаж, винаги има опасност да се промъкне някой неподходящ. През лятото на 2003 г. студент, нает от Елизабет Сондърс от Чикаго, започнал да преговаря за възможностите да отсъства още преди да е започнал работа. Когато в първия си работен ден се появил с едночасово закъснение, той веднага бил уволнен. През следващите три дни отритнатият стажант засипвал ръководството на фирмата с електронни писма и телефонни обаждания, молейки за втори шанс. Но както подчертава шоколадовият бос Дан Кънингъм: Човек не може да посвещава всяка минута от времето си на решаването на проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във