Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да промени цената на тока, увери Петкова

Смяната на собствеността на ЧЕЗ в България няма да промени цената на електрическата енергия, защото цената й се определя от КЕВР, а не от ЕРП-ата. Електроразпределителните предприятия и всяко едно предприятие са в правото си да предявят искания за цена, но в крайна сметка цената се определя само от регулатора и хората трябва да бъдат спокойни. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след като откри конференцията "Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие - кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките" в "Интер експо център". 

"Сигурността на електроенергийната система не се определя от собствениците на тези дружества и затова няма опасност за енергийната сигурност на страната при смяна на тяхната собственост. Освен това регулаторът също следи тези дейности, защото енергийните дружества изпълняват дейност, която е лицензирана при КЕВР. Държавата си е на мястото и хората трябва да бъдат спокойни", увери Петкова, цитирана от Нова телевизия. 

По-рано излезе информация, че ЧЕЗ искат увеличение с 51% на нощната тарифа, с 35% на цената за достъп, с 34% на цената за пренос, с 5% на дневната тарифа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във