Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Слънчев ден" с нов собственик и директори

Георги Гергов обмисля следващите бизнес ходове.

Варненското туристическо дружество "Слънчев ден" АД, което доскоро беше част от империята на бизнесмена Георги Гергов, скоро ще има нови директори. Това става ясно от поканата за свикване на извънредно общо събрание на акционерите на 26 февруари.  Проектът  за решение предвижда освобождаване на Тодор Гергов, Цветомир Гергов и Ташона Иванова от състава на борда на "Слънчев ден" АД и избор за нови членове на съвета на директорите на Георги Кирилов Карадимов, Сашо Аврамов Шилегов и Деница Христова Колева. Те ще имат мандат от пет години. До момента Деница Христова Колева бе представител на "Съни тур" в борда на директорите на "Слънчев ден".

Припомняме, че пловдивският бизнесмен Георги Гергов продаде комплекса "Слънчев ден" в края на януари тази година, което е вписано и в Търговския регистър. Едноличен собственик на курорта вече е фирмата "Амадеус - Ей Си Джи" ООД - Пловдив, която се контролира от други трима пловдивски бизнесмени - Ангел Палийски, Сашо Шилегов и Георги Карадимов. Ангел Палийски е бивш президент на ПФК "Ботев 1912", а в момента е член на съвета на директорите на футболния клуб. Той има бизнес в туризма, а през май миналата година чрез същата фирма, в която е съдружник с 42% и управител, взе и концесията на плажа на "Слънчев ден" пред хотелите. Сегашната покупка е една логична следваща стъпка. Няма как хотелиер и концесионер да са две различни лица - това неминуемо би довело до конфликт.

За такъв един проблем се заговори още след приемането на новия Закон за концесиите по Коледа през 2017 година. Семейните морски курорти - "Албена", "Слънчев ден", "Ривиера" и "Св.св. Константин и Елена", са собственост на дружества, които ги приватизираха преди години. Тогава те получиха и т.нар. концесия по право, която форма съществуваше в стария Закон за приватизацията и следприватизационния контрол и им даваше правото да стопанисват плажовете от раздържавяването им до 2018-а. По новия закон обаче те нямат предимство и всеки желаещ може да кандидатства и да стопанисва плажовете.

Тримата пловдивчани всъщност са купили "Съни тур" ЕООД, което притежаваше курортния комплекс "Слънчев ден", в който са хотелите "Палас" и "Марина" - част от някогашната почивна база на ЦК на БКП. Цената на сделката не бе обявена. Договорът за прехвърляне на собствеността е подписан през октомври 2018-а.

В средата на декември миналата година Гергов осребри и инвестицията си в т.нар. "Дупка" в центъра на Варна за 43.2 млн. лева. Парите за това бяха отпуснати от правителството, т.е. всички данъкоплатци плащаме терена на Гергов. Община Варна получи и плати тази сума за откупуването на 100% от дружеството "Централен универсален магазин Варна" на пловдивския бизнесмен и активист от БСП. До сделката за т.нар. "Дупка" се стигна, след като на 5 октомври миналата година тя бе одобрена от Варненския общински съвет с гласовете на членовете му  от  ГЕРБ и от ДПС. Общинарите от БСП бяха против.

До октомври 2018-а мажоритарен собственик в "Слънчев ден" с 55% бе "Съни тур" ЕООД, а останалите дялове бяха разпределени между синовете на Гергов.

Смяната по собствеността започна още през ноември миналата година, когато Георги Гергов консолидира собствеността си в туристическото дружество "Слънчев ден" АД, което управлява едноименния черноморски курорт. До тази ситуация се стигна, след като на 20 ноември "Парк-хотел Санкт Петербург Инвест" ЕООД - Пловдив, и "Пълдин Туринвест" АД - Пловдив, продадоха своите дялове, съответно от по 28.022   и 12.365% от капитала на "Слънчев ден", а "Съни Тур" увеличи прякото си участие от 55 на 95.387% от обикновените безналични поименни акции с право на глас в туристическото дружество. Тогава анализаторите откроиха няколко варианта около бъдещето на дружеството. Съгласно изискванията на ЗППЦК мажоритарният собственик имаше задължението да направи търгово предложение към останалите акционери в черноморския курорт. Според тях това окрупняване можеше да преследва две цели. Едната бе събиране на всички акциии, заличаване на "Слънчев ден" от регистъра на публичните дружества и сваляне на тези книжа от търговия на "БФБ-София". Другата възможност бе продажба на "Слънчев ден  на части от него или на "Съни Тур" и влизане на нов собственик.

Вярно, в последните години черноморският курорт работи все на загуба, но има и много предимства. Едно от най-важните е неговото разположение - на 10 км от лятната столица на България - Варна, и на 16 км от нейното летище. "Слънчев ден" е ваканционен комплекс от затворен тип. Има естествен парк с редки дървесни видове, извори с лечебна минерална вода, скъпи хотели и места за развлечения и е с ограничен достъп на граждани. В добавка към това са добрите условия за конгресен туризъм и модерния яхтен комплекс с капацитет за 17 лодки.

 

 

Георги Гергов влезе в туристическия бизнес през 1999 година. Чрез работническо-мениджърска приватизация бе купен пловдивският хотел "Санкт Петербург". Половин година по-късно 55% от "Слънчев ден" са приватизирани за 8 млн. лв. от едноличния търговец "Ем Ем консулт - Емил Касабов". По-късно той препродава дела си на други три фирми, сред които са "Контракт плюс" на банкера Емил Кюлев и "Гергов" АД. Покупко-продажбата е финансирана от "Росексимбанк", банката на Емил Кюлев, който пък е кумец на Гергов. След убийството на Емил Кюлев, 55% от капитала на "Слънчев ден" АД стават собственост на "Съни тур", а по 20% владеят синовете на бизнесмена - Тодор и Цветелин Гергови. Останалите 5% са разпределени между група физически лица. Едноличен собственик и управител на "Съни тур" пък е Георги Гергов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във