Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Сложиха и Янко Иванов на горещ стол

Това лято жегата подмина страната ни, поне като метеорологични условия, но пък пада голямо  "пържене" в  коридорите на властта.

Миналата седмица чумата в Странджанско отнесе  главите на заместник-министъра  на земеделието Цветан Димитров и на трима чиновници от ведомството, които бяха пренесени в  жертва на кризата с евтаназията на овце и кози по южната ни граница. Затова  тези дни земеделското ведомство побърза да попълни състава си.

Министър-председателят Бойко Борисов назначи Янко Иванов за заместник-министър на земеделието, храните и горите. Новият началник, който ще трябва да се справя с проблемите в животновъдния сектор,  е получил висшето си образование  във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина. По-късно става  доцент и е директор в Централния научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Бил е последователно заместник генерален директор и генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба към Министерството на земеделието, а по-късно става и регионален координатор за Балканите по проект за “Предотвратяване на пандемията от птичи грип”, финансиран от ФАО към ООН. Член е на Научната група към Европейската комисия  за борба с шапа и заместник-председател на Изпълнителния комитет на групата. Работил е в продължение на 10 години като ръководител на различни проекти, финансирани от Европейския съюз  за борба с болестите по животните в Сърбия, Турция, Косово и още други държави. Досега Иванов беше съветник в кабинета на министъра на земеделието, храните и горите (от началото на юли тази година).

Иванов  встъпи в  длъжност  в деня, когато  земеделското министерство обяви, че  разплащането със собствениците на засегнатите от чумата ферми е започнало. Държавен фонд "Земеделие" захрани сметките на засегнатите от заболяването по дребните преживни животни стопани в общините в Ямболско и Бургаско  със средства от програмата за помощ "de minimis" . Близо 2 050 000 лв. са били изплатени на  общо  364 стопани в  седемте засегнати от болестта общини, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

От министерството обещаха, че обезщетения ще получат не само стопаните на евтаназираните животни, но и всички останали фермери, които попаднаха под възбрана да реализират млечни и месни продукти извън ограничената зона.

Чрез помощта от "de minimis"   стопаните ще могат да покрият загубите от нереализираното мляко, ценовите разлики на изкупената продукция и затрудненията при изхранването на животните. Тези средства са допълнение към вече изплатените на стопаните обезщетения за евтаназирани животни, тъй като на хората, които загубиха добитъка си, вече са разплатени обезщетения от помощта в размер на  по 55 лв. на овца или коза.

Междувременно стана ясно, че  на последния управителен съвет на фонд "Земеделие" е взето решение ресурсът по схемата да бъде увеличен от 8 274 336  на  17 730 720 лева. Крайният срок за кандидатстване е удължен до 10 август.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във