Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Симеонов: Не приемам ограничаването на малкия бизнес с един лобистки закон

Вицепремиерът Валери Симеонов се срещна с дребни търговци на горива заради т. нар. Закон за горивата.

"Не мога да приема опитите за ограничаване на малкия бизнес с горива чрез един лобистки закон", заяви Симеонов на брифинг в централата на НФСБ, където се проведе срещата.

Според него в случая се прави опит да бъде премахнат цял един бранш, за да се даде "служебна победа" за някои по-големи фирми. 

Вицепремиерът изказа позиция, че законът е внесен в парламента без аргументи. По думите му дребните търговци били представени като измамници, за да се скрия истинската цел на текстовете. Симеонов подчерта, че не вади политически дивиденти и че застава зад бранша като вицепремиер по икономиката и демографската политика, както и като бивш представител на малкия и средния бизнес в България. 

Преди две седмици малките търговци на горива организираха протест в София заради закона. Те заплашиха, че имат готовност за затваряне на гранични пунктове, ако управляващите не се съобразят с техните искания - оттеглянето на текстовете, които предвиждат компаниите, които търгуват, складират или транспортират горива, да минат на регистрация към Министерството на икономиката и да имат по-висок уставен капитал (от 20 хил. лв. за търговци на дребно до 3 млн. лв. за собственици на данъчен склад).

Фирмите ще са задължени също така да представят банкови гаранции, които ще се използват за погасяване на техни дългове към хазната в случай на несъстоятелност или фалит. Тези гаранции ще са от 20 хил. лв. на обект до не повече от 500 хил. лв. за търговците на дребно.За тези на едро пък е фиксирана сумата от половин милион лева.. 

Самият Симеонов разкритикува вносителя на текстовете и депутат от "Обединени патриоти" Емил Димитров - Ревизоро. 

"Новият закон за горивата е отвратителен лобистки закон, насочен към обслужването на големи фирми за горива, на първо място "Лукойл" и другите такива, които са обсебили 80% от пазара! Тук става въпрос за прокарване на лобистки текстове чрез определени хора. Не е вярно, че законът е внесен от групата на "Обединени патриоти". Моят приятел Емил Димитров го е прокарал", коментира неотдавна вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във