Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ще горим отпадъците в инсталация за 157.5 млн.евро

Столичният общински съвет прие предложението на кмета Йорданка Фандъкова да бъдат  изтеглени 67 млн.евро като заем от Европейската  банка. Средствата ще бъдат използвани за реализацията на отлежаващия повече от две години проект за изграждане на инсталация за RDF-отпадъци. Негов  автор е датската компания RAMBOLL.

В проекта е предвидено столичното кметство да изгради инсталация  за производство на ток и топлоенергия с гориво от отпадъци, като ползва  58% безвъзмездна помощ  по Оперативна програма „Околна среда“. Общата стойност на проекта е 157.5 млн. евро, съфинансирането от 65.7 млн.евро се осигурява именно чрез този заем, чийто срок  е 19 години, с четири години гратисен период.

Съоръженията ще бъдат монтирани  на площадката на една от централите на "Топлофикация София". Това решение на общинарите далеч не бе прието без напрежение. Повече от половината съветници не бяха съгласни с него ( 34 "за", 16 "против" и 6 въздържали се). Скандалите около него  не се ограничиха в рамките на заседанието на общинския съвет,  а  се пренесоха и в залата на Народното събрание, където споровете продължиха. Зелени организации също са против реализацията на проекта за изграждане на такава площадка за горене на отпадъци, въпреки че той е получил положителна екологична оценка още през 2015 година.

Хората на Фандъкова са категорични, че инсталацията ще даде възможност да се финализира процесът по цялостно оползотворяване на битовия отпадък на столицата, тъй като в нея ще се изгарят отпадъците, които не подлежат на рециклиране. Освен това над 70 000 домакинства ще се топлят с гориво от новата инсталация,  стана ясно още по време на заседанията на комисията по екология към Столичния общински съвет. От „Московска“ 33 твърдят, че именно изгарянето на отпадъците ще позволи парното да не поскъпва, а зависимостта ни от внос на природен газ да намалее.

При реализиране на проекта  се очаква освен да бъдат спестявани около 12.5 млн. евро на година,  да се намалят и  нивата на фини прахови частици във въздуха. Разходите за транспорт на горивото от завода за отпадъци до топлоцентралата ще са за сметка на общината.

Аргументите в полза на  този проект са, че в Европа работят над 600 инсталации  за оползотворяване на отпадъци. По-голямата част от тях са в  Дания, Австрия, Норвегия, Швеция, Швейцария, Германия и Франция.  А в света  броят им е над две хиляди.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във