Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Шефът на "Антикорупция": Делян Пеевски е сред най-чистите хора в държавата

Делян Пеевски е един от най-проверяваните хора в държавата и един от най-чистите или има едни от най-добрите адвокати. Той може би е един от най-крупните данъкоплатци. Това заяви председателят на комисията "Антикорупция" Пламен Георгиев, който разказа защо неговата институция е прекратила проверките срещу бизнесмена, медиен магнат и депутат от ДПС.

"Съдейки от предоставената от Националната агенция по приходите информация, това лице е плащало огромни данъци и може би е един от най-крупните данъкоплатци в държавата", каза Георгиев и  добави, че не може да разкрие откога Пеевски е толкова крупен данъкоплатец, защото това е данъчна и осигурителна тайна.

Шефът на "Антикорупция" обясни, че 15 години без прекъсване Пеевски е бил проверяван от Националната агенция за приходите и не са установени разминавания в приходите му и стандарта му на живот.  Данните за проверката, които комисията е извършила спрямо Пеевски, са по сигнал са от гражданско движение "БОЕЦ".  Срещу Пеевски в новата комисия "Антикорупция" бяха водени две проверки. Едната бе по сигнал за необяснимо богатство, а другата - за конфликт на интереси заради внесения от депутата-издател медиен закон.

Поради това Комисията е излязла с решение, с което прекратява този сигнал поради липса на конфликт на интереси.

"Ние разгледахме всякакви възможности, но не виждам как оповестяването на това кой е собственик на медии може да доведе до някаква облага за лицето. Това е констатацията по този сигнал за конфликт на интереси. Мисля, че е в обществен интерес да се знае в крайна сметка кой стои зад дадена медия, защото доста дълго вие ме осмивахте, че не съм знаел кои медии са на едно проверявано лице - аз наистина не знаех.", каза още Пламен Георгиев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във