Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Северен поток 2" подминава Дания

Проектната компания Nord Stream 2 AG подаде заявление за алтернативен маршрут на газопровода "Северен поток 2", който ще минава през изключителната икономическа зона на северозапад от датския остров Борнхолм.

Това е алтернативен маршрут, който не минава през териториалните води на Дания. Nord Stream 2 не спира процедурата по заявлението за предпочитания маршрут, която започна през април 2017 г. и която бе подготвена по препоръки, предоставени от датските власти по успешното планиране и изграждането на съществуващия газопровод "Северен поток"

"Датският парламент прие законопроект за обсъждане на "Северен поток 2" на европейско равнище. Трябва да се преценят външнополитическите аспекти и рискове, което би позволило налагането на вето или забавянето на изпълнението на този проект", подчерта датският премиер Ларс Льоке Расмусен в края на юни. 

От Кремъл коментират, че от политическо естество е очевидно, че "Северен поток 2" е под силен натиск от страна на Съединените щати, които се опитват да използват геополитически аргументи, за да осигурят по-благоприятни условия за доставките на собствения си втечнен газ в Европа, който по думите му е по-неизгоден за потребителите. 

Газопроводът е обект на политически спорове, тъй като ще пренася синьо гориво от руското крайбрежие по дъното на Балтийско море до германския бряг, заобикаляйки транзитните държави Украйна, Беларус, Полша. 

На практика "Северен поток 2" е разширение на съществуващия газопровод "Северен поток", свързващ Русия и Германия. Дължината на тръбата ще е над 1200 км и по нея ще се транспортират 55 млрд. куб. м газ годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във